БАПЗГ СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА ГЪРДАТА СРЕД ПРОФЕСИОНАЛИСТКИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще стартира в началото на 2019 г. Национална кампания за скрининг за рак на  млечната жлеза, насочена към нейните членове  – медицински сестри, акушерки, медицински и рентгенови лаборантки, рехабилитаторки и медицински фелдшерки/лекарски асистентки. Профилактичните прегледи ще се извършват с  най-съвременната Braster Pro технология за ранна диагностика на рак на гърдата. На 19 декември 2018 г. в конферентната зала на БАПЗГ  управителят на компания “Интер Бизнес’91” Людмила Зафирова  дари модерната апаратура на председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева и направи кратко представяне на технологията.

“Благодаря Ви, че в навечерието на Коледа получаваме възможност да започнем да осъществяваме инициатива, обърната към здравето на нашите специалисти, които се грижат всекидневно с висок професионализъм и всеотдайност за своите пациенти. Ще направим така, че да осигурим възможност за профилактични прегледи в различни градове на страната”, обърна се към дарителя г-жа Милка Василева и изтъкна, че по данни на Асоциацията у нас работят 36 000 жени в направление “Здравни грижи”. “Един от най-честите поводи да ползват медицинската си застраховка, която БАПЗГ им осигурява, е именно ракът на гърдата”, изтъкна Милка Василева.

Националната кампания за ранна диагностика на рак на гърдата ще бъде третата ни инициатива, с която се включваме в Глобалната инициатива Nursing now (“Здравните грижи сега) на Световната здравна организация (WHO) и Международния съвет на сестрите (ICN), която стартира на 27.02.2018 г. Тя е насочена към повдигане на имиджа и статута на медицинските сестри в целия свят”, каза още г-жа Василева.

“Грижата за медицинските лица е висша форма на отговорността към здравето на българите”, заяви Людмила Зафирова, която е официален представител на Braster Pro технологията за България. Тя подчерта, че ключът към превенцията е в достъпната профилактика и добави, че технологията Braster е без облъчване и позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, включително от млади жени с генетична обремененост и повишен риск от заболяване. Технологията се основава на контактна термография с течни кристали. Освен с точност и бързина, тя се отличава и с това, че е единствената подходяща за изследване във всяка възраст, включително за жени на възраст под 50 г. и претърпели козметични корекции на гърдите.

Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези. Годишно в България се регистрират около 3900 нови случая, а средно между 1300 и 1400 българки умират всяка година от рак на гърдата. Според данни на някои специалисти случаите на рак на гърдата в България при жени на възраст между 30 и 35 години се увеличават, а най-младата пациентка с тази диагноза у нас е едва на 14 години.

 

 

Управителят на компания “Интер Бизнес’91” Людмила Зафирова и председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева (от ляво надясно) с дарената апаратура.