БАПЗГ СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА СРЕЩУ МЕДИЦИ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стартира национална кампания за превенция на агресията срещу медици. В рамките на инициативата ще бъдат проведени няколко дискусии, на които ще бъдат поканени представители на Министерството на здравеопазването, Прокуратурата на Република България, Центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения в болниците, синдикатите и пациентските организации. За участие във форумите ще бъдат поканени и психолози, социолози, здравни медиатори и медии.

“Бихме искали да се чуят различните гледни точки към проблема и да се потърсят нужните подходи, мерки и механизми за спадане на напрежението и гарантиране на сигурност и спокойствие на работното място, така че спешните медици да могат да изпълняват служебните си задължения по най-добрия начин”, се казва в открито писмо, подписано от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева. Писмото е адресирано до Министерство на здравеопазването, Прокуратурата на Република България, директорите на ЦСПМ, Българския лекарски съюз, Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация към КТ “Подкрепа”, пациентски организации и медии.

Първата дискусия за превенция на агресията над медици ще се състои през февруари 2019 г. – допълнително ще уточним мястото и датата на провеждането ѝ. “Разчитаме на партньорството на всички заинтересовани страни в името на цялото общество”, се казва в писмото.  От БАПЗГ изразяват своето възмущение и безпокойство за поредния акт на агресия срещу медик, този път във Филиала за спешна медицинска помощ – Горна Оряховица към ЦСМП – Велико Търново.

От съсловната организация припомнят, че многократно са апелирали за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и професионалистите по здравни грижи, които с висока професионална подготовка, отговорност и всеотдайност помагат на хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ 24 часа в денонощието. Случаите на агресия обаче не намаляват, а напротив – растат лавинообразно, затова Асоциацията стартира дискусии за превенция на насилието над медици.

 

Целия текст на отвореното писмо на БАПЗГ можете да видите ТУК

 

 

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева