БАПЗГ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА МЕДИЦИТЕ, КОИТО ЗАГИНАХА ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изрази почитта си към загиналите по време на Руско-турската Освободителна война (1877 – 1878 г.) загиналите лекари, милосърдни сестри, фелдшери, фармацевти, самарянки и санитари като поднесе венец на Докторския паметник в София в навечерието на 141-вата годишнина от Освобождението на България.

Поклонението се състоя от 11:00 часа на 28 февруари 2019 г.  и бе организирано от Българския Червен кръст и Националната гвардейска част. Гвардейският представителен духов оркестър и гвардейци отдадоха военни почести и застанаха на почетен караул пред паметника на героите, които със своята хуманна дейност по време на войната създадоха условията за възникването на Червения кръст в България.
Възпоменателна панихида за загиналите медици в сраженията при Плевен, Пловдив, село Мечка и връх Шипка отслужиха архимандрит Вассиан от Руската църква “Св. Николай Чудотворец” и отец Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия.

Над 2000 медицински сестри са взели участие в Руско-турската Освободителна война и са помагали при спасяването и лечението на ранените, стоейки редом до 1600 лекари. Сред тях е била благородната и високообразована руска баронеса Юлия Вревская, която намира смъртта си на българска земя. Към милосърдните сестри от руската армия са се  присъединили много българки доброволки, които са преминали специални курсове. Първата, която е получила възможност да помага в лазарета на един от руските полкове е Петрана Обретенова – дъщеря на голямата родолюбка и майка на герои Тонка Обретенова, по-известна като Баба Тонка. В Първа българска болница в Габрово руските медицински сестри са обучавали група българки да оказват сестрински грижи – част от тях са останали да работят като медицински сестри след Освобождението на Отечеството.

“Всяка година се събираме тук за да изразим почитта си през загиналите за свободата на България 531 медици”, каза в поздравителното си слово председателят на БЧК акад. Христо Григоров. Той припомни, че паметникът, добил сред обществеността популярност като Докторския паметник, е бил изграден през 1883-1884 г. с руски средства и подкрепата на българската общественост. Акад. Григоров изтъкна, че младите хора на България трябва да познават българската история и да не забравят да изразяват почитта си към саможертвата на нашите предци.

На поклонението присъстваха генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов,  председателят на Комисията по здравеопазването в 44-то НС д-р Даниела Дариткова,  началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, изпълнителният директор на УМБАЛСМ “Пирогов” д-р Асен Балтов, главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов, ректорът на МУ- София проф. д-р Виктор Златков, медицински специалисти от ВМА, посланици, дипломати, представители на сдружения и неправителствени организации, доброволци на БЧК, общественици и граждани.

Бяха поднесени венци от президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Българския лекарски съюз, посолството на Руската федерация в България, посолството на Беларус,  Българския Червен кръст, НЗОК, началника на Военна Академия “Г.С. Раковски” генерал-майор д-р Груди Ангелов, Столична дирекция на вътрешните работи, ВМА, УМБАЛСМ “Пирогов”, Медицински университет – София, Столична община – Район “Оборище”, Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните в България, КНСБ, Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Държавната агенция за закрила на детето и др. Цветя поднесоха ученици от 38-мо Основно училище „Васил Априлов“, общественици и граждани.