БАПЗГ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА МЕДИЦИТЕ, КОИТО ЗАГИНАХА ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изрази почитта си към загиналите лекари, милосърдни сестри, фелдшери, фармацевти, самарянки и санитари по време на Руско-турската Освободителна война (1877 – 1878 г.) В навечерието на 142-рата годишнина от Освобождението на България от османското владичество председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева поднесе венец пред Докторския паметник в София.

Над 2000 милосърдни сестри са взели участие в Руско-турската Освободителна война и са помагали при спасяването и лечението на ранените, стоейки редом до 1600 лекари. Сред тях е била благородната и високообразована руска баронеса Юлия Вревская, която е намерила смъртта си на българска земя. Към милосърдните сестри от руската армия са се присъединили много български доброволки, които са преминали специални курсове. Първата, която е получила възможност да помага в лазарета на един от руските полкове е Петрана Обретенова – дъщеря на голямата родолюбка и майка на герои Тонка Обретенова, по-известна като Баба Тонка. В Първа българска болница в Габрово руските медицински сестри са обучавали група българки да оказват сестрински грижи – част от тях са останали да работят като медицински сестри след Освобождението на Отечеството.

Във връзка с препоръките на Националния кризисен щаб срещу разпространението на коронавируса Българският Червен кръст отмени поклонението пред Докторския паметник, което бе планирано за 11:00 часа на 28.02.2020 г. Въпреки, че нямаше официална церемония, ръководството на БЧК поднесе венец и цветя в памет на загиналите медици в сраженията при Плевен, Пловдив, село Мечка и връх Шипка. Венци и цветя бяха поднесени от името на председателя на 44-то Народно събрание г-жа Цвета Караянчева, министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов, министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев, омбудсмана на Република България г-жа Диана Ковачева, посланика на Русия в България г-н Анатолий Макаров и др.