БАПЗГ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА МЕДИЦИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

На 2 март, в навечерието на 144-ата годишнина от Освобождението на България от османско владичество председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева поднесе венец пред Докторския паметник в София. С поднасяне на венци и цветя представители на държавни институции и неправителствени организации също изразиха почитта си към загиналите по време на Руско-турската Освободителна война (1877 – 1878 г.) лекари, милосърдни сестри, фелдшери, фармацевти, самарянки и санитари. По традиция възпоменателната церемония беше организирана от Българския Червен кръст.

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров произнесе кратко слово, в което каза: „Тук, на каменните страници на този свят паметник, са изписани имената на 531 медицински чинове в знак на дълбока признателност и за да останат завинаги в българската историческа памет. Дълбок поклон пред святото дело на героите-медици, което ще се помни и почита от поколенията!

Над 2000 милосърдни сестри са помагали при спасяването и лечението на ранените войници и опълченци, стоейки редом до 1600 лекари. Към милосърдните сестри от руската армия са се присъединили много български доброволки, които са преминали специални курсове. Някои от тези първи български милосърдни сестри, оцелели по време на войната, по-късно са преминали обучение в Първото училище за милосърдни сестри към болницата на Червения кръст (днешната университетска болница „Н. И. Пирогов“) и са продължили да оказват здравни грижи и след Освобождението на Отечеството.

Венци пред Докторския паметник бяха поднесени от името на президента и вицепрезидента на Република България, от министъра на отбраната, от началника на отбраната, от Българския Червен кръст, от омбудсмана на Република България, от Българския лекарски съюз, Военно-медицинска академия, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Руското посолство в София и Московския културно-делови център.