БАПЗГ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ МЕДИЦИ

В навечерието на 143-ата годишнина от Освобождението на България от османско владичество Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи поднесе венец пред Докторския паметник в София и по този начин изрази почитта си към загиналите по време на Руско-турската Освободителна война (1877 – 1878 г.) лекари, милосърдни сестри, фелдшери, фармацевти, самарянки и санитари.

Възпоменателната церемония започна в 11:00 часа на 2-ри март и по традиция бе организирана  от Българския Червен кръст. Гвардейци отдадоха военни почести и застанаха на почетен караул пред паметника на Героите в бяло, които спасяваха, лекуваха и се грижеха за войниците и опълченците по време на войната. Върху паметника са издълбани имената на 531 медици, които се саможертваха за Свободата на България.

Миналата година поклонението беше отложено заради строгите противоепидемични мерки в началото на пандемията. Тази година обаче церемонията се състоя, макар и в тесен състав. На нея присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, главният секретар на БЧК д-р София, Стоименова, зам.-началникът на ВМА полковник доц. д-р Владимир Василев,

изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов, представители на посолствата на Русия, Молдова, Румъния и Беларус, доброволци на БЧК, журналисти и др.

Духовни лица и свещеници от Българската православна църква и Руската православна църква изнесоха обща служба за упокой на душите на загиналите медици, загубили своя живот докато се грижат за ранените в тежките сражения за свободата на България.

„Над 2000 милосърдни сестри са помагали при спасяването и лечението на ранените войници и опълченци, стоейки редом до 1600 лекари. Към милосърдните сестри от руската армия са се присъединили много български доброволки, които са преминали специални курсове. Една от тях е Петрана Обретенова – дъщеря на голямата родолюбка и майка на герои Тонка Обретенова – Баба Тонка, припомни председателят на БАПГ Милка Василева в поздравителен адрес до председателя на БЧК акад. Христо Григоров. В поздравлението се изтъква, че някои от тези първи български милосърдни сестри, оцелели по време на войната, по-късно са преминали обучение в Първото училище за милосърдни сестри към болницата на Червения кръст (днешната университетска болница „Н. И. Пирогов“) и са продължили да оказват сестрински грижи и след Освобождението на Отечеството.

“Всяка година се събираме тук за да изразим почитта си през загиналите за свободата на България 531 медици”, каза в поздравителното си слово председателят на БЧК акад. Христо Григоров. Той припомни, че паметникът, добил сред обществеността популярност като Докторския паметник, е бил изграден през 1883-1884 г. след инициатива на руски лекари, която е широко подкрепена от българската общественост. Акад. Григоров призова да помним историята си и да продължим да изразяваме своята почит към нашите предци и техния висок идеал, защитен с кръвта им. Именно затова в продължение на 30 години БЧК организира всяка година възпоменателна церемония през единствения в Европа паметник на медици, загинали във военни действия.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че само познавайки и тачейки историята си, можем на градим нашето бъдеще. Тя подчерта, че и днес, в условията на пандемия,  медиците са герои и спасяват хиляди човешки животи, но са далеч от прожекторите.

В поздравителния адрес на БАПЗГ също се изтъква огромната роля на медицинските специалисти днес: Където и да сме, всички ние носим в сърцата си обич и признателност към загиналите медици в сраженията при Плевен, Пловдив, село Мечка и връх Шипка! Прекланяме се и пред саможертвата на Героите в бяло и Ангелите на милосърдието днес, защото във време на изпитания и опасности те не спират да спасяват човешки животи с висок професионализъм, всеотдайност и смелост! Някои от тях заплатиха със своя живот, изпълнявайки своя човешки и професионален дълг.

НЕКА ДА ПОМНИМ ТЕХНИЯ ПОДВИГ И ДА СЛЕДВАМЕ ТЕХНИЯ ВИСОК ИДЕАЛ!“

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК