БАПЗГ ПОЗДРАВИ АКУШЕРКИТЕ И АКУШЕР-ГИНЕКОЛОЗИТЕ ЗА ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ

Днес, на 21 януари 2021 година, отново ще отбележим  Деня на родилната помощ, макар и в условия на продължаваща пандемия от COVID-19 и противоепидемични мерки за нейното ограничаване.  От името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Ви поздравяваме с празника, който е скъп на всяко семейство у нас!

Уважаеми лекари и акушерки, макар и в трудно време на здравен риск и недостиг на кадри, Вие продължавате с висок професионализъм, любов и всеотдайност да посрещате новия живот и да давате надежда, че Доброто ще победи, че децата, които се раждат сега, ще живеят в един по-светъл и по-разумен свят. Това се казва в поздравителен адрес  на БАПЗГ към медицинските специалисти от Родилните отделения и клиники в цялата страна.

В поздравлението, подписано от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева и зам.-председателя на УС на БАПЗГ г-жа Антоанета Димитрова (от квота „Акушерки“), се казва още: През тази година, а и по-нататък, Медицинските университети и други университетски звена, ще приемат повече първокурсници в специалност “Акушерка”, предвид на това, че специалностите в направление „Здравни грижи“ вече са сред приоритетните за държавата специалности. В момента у нас акушерките са два пъти по-малко от необходимото, а тяхната средна възраст е 55 години. Надяваме се, че през първата година на третото десетилетие на XXI век ще бъде сложено началото на една благоприятна тенденция да бъдат обучавани повече акушерки, които постепенно ще подмладяват съсловието и ще имат възможности за успешна професионална реализация и кариерно развитие в България. Надяваме се, че акушерките у нас ще започнат да посрещат и повече бебета, защото статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи за периода 2015 – 2019 година показва, че новородените  у нас намаляват между 1000 и 2000 на година.

Поздравителният адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК