БАПЗГ ПОДНЕСЕ ВЕЦЕЦ ПРЕД ДОКТОРСКИЯ ПАМЕТНИК С БЛАГОДАРНОСТ И ПОЧИТ КЪМ МЕДИЦИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Днес, 1-ви март, в навечерието на 145-ата годишнина от Освобождението на България от османско владичество и отбелязването на националния празник на Република България, Българският Червен кръст организира възпоменателна церемония в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война лекари, милосърдни сестри, фармацевти, самарянки и санитари.

Духовни лица от Българската и Руската православни църкви отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите за свободата на България медици.

Специален гост на събитието беше вицепрезидентът Илияна Йотова. Сред гостите на събитието бе и посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. На възпоменателната церемония присъстваха медици от ВМА като за първи път се включиха курсанти- военни лекари, на които предстои да се дипломират в края на тази година.

Почетен караул застана пред паметника на героите. Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част отдадоха военни почести.

С поздравителното си слово председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров заяви, че в навечерието на 145-ата годишнина от освобождението на България отдаваме почит към всички 531 медицински чинове, загинали за свободата на България. Той припомни, че паметникът е построен в знак на благодарност от българския народ, а преди 30 години БЧК е организирал церемония по осветяването на паметника, спазвайки каноните на Православната църква. Акад. Григоров подчерта, че трябва да предадем на следващите поколения традицията да отдаваме уважение и почит към загиналите за свободата на България. „Само така ще можем да запазим България“, каза председателят на БЧК.

В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че в навечерието на националния празник на България отдаваме почит към героите, които преди 145 години са били на бойните полета не с оръжие в ръка, а с докторска слушалка, скалпел и превързочни материали. Тя посочи, че когато хората преминават покрай този паметник, сякаш всички стъпват на пръсти, за да не смутят съня на медицинските сестри, на лекарите, на санитарите и на хората, които не са пожалили най-святото, най-скъпото, за да я има днес свободна България.

Илияна Йотова благодари на акад. Григоров и Българския Червен кръст като изтъкна дейността на доброволците при посрещането и подкрепата на бежанците от Украйна, както и събраните помощи и спасителните действия на екипите на БЧК, които заминаха да помагат на пострадалите в Турция след разрушителните земетресения. “Днес повече от всякога имаме нужда от вас – при конфликти, природни бедствия, имаме нужда от лекарите, за които се сещаме само тогава, когато бедствието е надвиснало над главите ни“, каза вицепрезидентът. Като заслуга на БЧК и акад. Христо Григоров тя изтъкна и изграждането на голяма и авторитетна мрежа от доброволци.

“Трети март е националният празник на България. Трети март е самочувствието на нас българите, затова че имаме свободна и независима държава след пет века робство и градим тази държава вече 145 години. Имаме и провали, имаме и успехи, но българският народ ще издържи на всичко, продължаваме напред”, заяви Йотова. Тя отбеляза, че днес страната ни е пълноправен член на Европейския съюз и продължава да се развира.  По думите ѝ не трябва да зачеркваме миналото и да слушаме онези гласове, които употребяват миналото за политически цели. „Българската свобода не е дар – тя е извоювана, започвайки от Възраждането до националноосвободителните борби“, добави тя.

Над 2000 милосърдни сестри са помагали при спасяването и лечението на ранените войници и опълченци, стоейки редом до 1600 лекари. Към милосърдните сестри от руската армия са се присъединили много български доброволки, които са преминали специални курсове. Някои от тези първи български милосърдни сестри, оцелели по време на войната, по-късно са преминали обучение в Първото училище за милосърдни сестри към болницата на Червения кръст (днешната университетска болница „Н. И. Пирогов“) и са продължили да оказват здравни грижи и след Освобождението на Отечеството.

Представители на Националната гвардейска част отдадоха почести и поднесоха венци от името на президента и вицепрезидента на Република България, от министър-председателя, министъра на вътрешните работи, министъра на здравеопазването, министъра на труда и социалната политика, министъра на отбраната, началника на отбраната, Българския Червен кръст, омбудсмана на Република България, кмета на Столична община, Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, Българския лекарски съюз, Военно-медицинска академия, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“, Руското посолство в София, Руския културно-информационен център, Медицински университет-София, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Цветя поднесоха много граждани, както и ученици от 38-мо Основно училище „Васил Априлов“ в София.