БАПЗГ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи поднесе венец по случай Деня на спасението. Тази година официалната церемония се състоя два дни по-рано, на 13 август 2021 г. С вечната песен на Емил Димитров „Ако си дал“ по стихове на Иля Велчев започна церемонията по отбелязването на Деня на спасението пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, който се намира в градинката пред Военномедицинска академия в София. С вой на сирени от линейки и едноминутно мълчание представители на различни институции, медици и граждани отдадоха своята почит към подвига на стотици лекари, професионалисти по здравни грижи, полицаи, пожарникари, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

За втора година Денят на спасението премина в условията на пандемия от COVID-19, която отне живота на повече от 130 медици, които лекуваха и се грижеха за болни от коронавирусна инфекция, но загубиха битката за собствения си живот.

„Денят на спасението се отбелязва на 15-ти август, тъй като на тази дата през 1963 г. 26-годишният д-р Стефан Черкезов, лекар на село Стрелец, Великотърновско, връщайки се от служебна командировка в Горна Оряховица  успява да спаси живота на 47 спътници като ги изнася от автобус, който се подпалва вследствие на катастрофа с камион. За съжаление на следващия ден младият лекар  умира от тежките изгаряния, които е получил. Поклон пред светлата памет на д-р Стефан Черкезов, на всички лекари, медицински сестри и други българи, които са загинали при спасяване на човешки живот. Бог да ги прости“, каза в краткото си слово главният редактор на в. „Български лекар“ д-р Тотко Найденов. Именно по негова инициатива с подкрепата на ВМА и съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския Червен кръст и синдикатите през 2005 г. започва отдаването на почит към загинали по време на работа професионалисти в името на друг живот.

През декември 2012 г. с решение на Министерския съвет Денят на Спасението беше обявен за официален празник. България е единствената страна в Европейския съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

По време на церемонията беше изпълнен Химна на Република България. Под звуците на траурен марш гвардейци поднесоха венци от името на министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския Червен кръст, УМБАЛ „Александровска“.