БАПЗГ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО

В навечерието на Деня на спасението, точно в 12:00 часа на 14-ти август 2020 г., с вечната песен на Емил Димитров „Ако си дал“ по текст на Иля Велчев започна церемонията по отбелязването на Деня на спасението пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, който се намира в градинката пред Военномедицинска академия в София.

„Ако си дал на гладния дори трохица хляб от своя хляб.

Ако си дал на скитника дори искрица огън от своя огън.

Ако си дал на милата от своето сърце.

Ако си дал на чуждите живот от себе си.

Ако си дал, ако си дал, ако си дал от себе си, не си живял, не си живял напразно…“

Вече стана традиция именно тези думи да предхождат едноминутното мълчание и воя на сирени в памет на всички лекари, медицински сестри и други медицински специалисти, полицаи, планински и водни спасители, миньори, доброволци и граждани, загинали при изпълнението на своя професионален и обществен дълг в името на други хора. Гвардейски хор изпълни и химна на Република България.

„Известни са имената на над 130 лекари и над 20 медицински сестри, загинали по време на работа след тежки операции, катастрофи с линейки или вследствие на заразяване от свои пациенти. Денят на спасението през тази година преминава под знака на COVID-19 – заразата, която засегна милиони хора по целия свят. За съжаление към черния списък през 2020 г. добавяме имената и на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейки, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот“, изтъкна водещата на церемонията.

 „Денят на спасението се отбелязва на 15-ти август, тъй като на тази дата през 1963 г. 26-годишният д-р Стефан Черкезов, лекар на село Стрелец, Великотърновско, връщайки се от служебна командировка в Горна Оряховица  успява да спаси живота на своите спътници като ги изнася от автобус, който се подпалва вследствие на катастрофа с камион. Без всякакво колебание д-р Черкезов четири пъти влиза в горящия автобус и вади 47 души, на които спасява живота. За съжаление на следващия ден умира вследствие на тежките изгаряния, които е получил. Преди да си отиде от този свят д-р Черкезов казал на съпругата си: „Кажи та татко , че станах лекар.“ Поклон пред светлата памет на д-р Стефан Черкезов, на всички лекари, медицински сестри и други българи, които са загинали при спасяване на човешки живот. Бог да ги прости!“ Това каза в краткото си слово главният редактор на в. „Български лекар“ д-р Тотко Найденов. Именно по негова инициатива с подкрепата на ВМА и съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския Червен кръст и синдикатите през 2005 г. започва отдаването на почит към загинали по време на работа професионалисти в името на друг живот. През декември 2012 г. с решение на Министерския съвет Денят на Спасението беше обявен за официален празник. България е единствената страна в Европейския съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

На тазгодишната церемония присъстваха здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева, председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, президентът на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов, д-р Пламен Радославов – зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов, представители на Министерството на отбраната и на Българския Червен кръст, медици, граждани и др.

Под звуците на траурен марш гвардейци поднесоха венци от името на министър-председателя на Република България, министъра на отбраната, началника на отбраната, столичния кмет, МЗ,  МВР, Комисията по здравеопазването в НС, БЛС, БАПЗГ, БЧК, НЗОК, КТ „Подкрепа“, КНСБ, военни командири, ВМА, Университетска болница „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“ и др.

“Искам да изкажа личната си благодарност на всички служители на първа линия – лекари, медицински сестри, специалисти по здравни грижи, санитари, останалите служители в лечебните заведения, центровете за спешна медицинска помощ, РЗИ, всички служби на МЗ, които са на първа линия денонощно и раздават себе си, за да преборим епидемията”, каза здравният министър пред журналисти след церемонията и призова българските граждани да бъдат максимално отговорни, към себе си и своите  близки, особено към хората в напреднала възраст и с хронични заболявания, както и към медиците.

„Скърбим за нашите колеги – лекари, медицински сестри, акушерки, медицински фелдшери и санитари, чийто живот беше рано прекъснат, но с изпълнен дълг. Винаги ще помним както подвига на младия д-р Черкезов, така и геройството на останалите медицински специалисти, работили денонощно в името на спасяване на живот, отдавайки своя. Денят на спасението е особено актуален сега, когато се прощаваме с поредните жертви  на COVID-19. Ние ще носим в сърцата си всички тях и смирено ще почитаме паметта им! Тяхната саможертва ни задължава да пазим човешките и професионалните си устои, за да пребъде духовността и добрите взаимоотношения между хората“, изтъкна в навечерието на празника председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева.