БАПЗГ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО

На светлия християнски празник Голяма богородица, 15-ти август 2018 г., по случай Деня на спасението Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи поднесе венец пред Паметника на медицинските чинове, загинали по време на войните, който се намира пред сградата на Военномедицинска академия в София. На този ден се почита паметта на лекари, специалисти по здравни грижи, полицаи, пожарникари, планински спасители, миньори и други професионалисти, които са загинали, за да спасят човешки живот. Денят се чества от 2005 г. по предложение на Националния алианс “Живот за България” и главния редактор на в. “Български лекар” д-р Тотко Найденов с подкрепата на ВМА и съдействието на Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския Червен кръст и синдикатите.

С решение №1039 на Министерския съвет от 20 декември 2012 г. Денят на Спасението бе обявен за официален празник. Така България стана единствената страна в Европейския съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

Церемонията започна с емблематичната песен на Емил Димитров “Ако си дал”. Военен оркестър изпълни химните на Република България и на загиналите за свободата на Отечеството герои. С вой на сирени и минута мълчание официалните лица, присъстващите военни, медици и граждани почетоха паметта на нашите сънародници, които са загинали, изпълнявайки своя човешки и професионален дълг.

„Нека бъде вечна паметта на д-р Стефан Черкезов и на всички българи, загинали при спасяване на човешки живот!”, призова в краткото си слово д-р Тотко Найденов. Той припомни, че на 15-ти август 1963 г. 26-годишният лекар Стефан Черкезов успява да спаси 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. Днес болницата във Велико Търново носи неговото име.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти.
На традиционната церемония присъстваха началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, зам.-министрите на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, на здравеопазването д-р Бойко Пенков и на вътрешните работи Стефан Балабанов, секретарят по сигурност и отбрана на президента на Република България Стефан Янев, директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, председателят на Националния съвет по качество на БАПЗГ г-жа Петя Недкова, директорите на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов и на УМБАЛ „Александровска” доц. д-р  Костадин Ангелов, представители на Българския Червен кръст, синдикатите и др.

Началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS отбеляза, че този ден е специален за болницата: „И сега медиците непрекъснато спасяват животи при екстремални условия. Мога да припомня катастрофата край село Микре от последната година – тогава екипи на ВМА транспортираха най-тежко ранените. Смея да кажа, че травмите им бяха толкова сериозни, а метеорологичните условия – сложни, че спасителната операция бе като в реална военна обстановка. Нашите млади колеги – анестезиолози обаче се справиха и докараха ранените живи. А след това всички пострадали бяха изписани благополучно от болницата – някои след редица операции и месеци на лечение.”

Проф. Мутафчийски припомни, че и в момента български военни медици участват в три мисии в чужбина – в Афганистан, Босна и Херцеговина и Мали, при които всеки ден спасяват животи. “За съжаление през последните 5 години двама колеги загинаха по време на дежурства. Нашата професия е изключително стресова заради отговорните решения, които трябва да се вземат”, сподели началникът на ВМА.

В памет на саможертвата на загиналите бяха поднесени венци от името на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, началника на отбраната ген. Боцев, вицепремиера Валери Симеонов, министерствата на отбраната, на здравеопазването и на вътрешните работи, министъра на завършилото българско европредседателство Лиляна Павлова, столичния кмет Йорданка Фандъкова, националния омбудсман Мая Манолова, НЗОК, БЛС, синдикатите, ръководствата на ВМА, „Пирогов”, „Александровска” и „Св. Екатерина”.

Военен с венеца на БАПЗГ.

Много институции поднесоха венци пред Паметника на медицинските чинове, загинали по време на войните.

На церемонията присъстваха представители на различни институции.

В краткото си слово д-р Тотко Найденов припомни подвига на д-р Стефан Черкезов.

Военен оркестър изпълни химните на Република България и на загиналите за свободата на Отечеството герои.

Председателят на Националния съвет по качество на БАПЗГ г-жа Петя Недкова и председателят на Медицинска федерация към КТ “Подкрепа” д-р Камен Данов размениха няколко думи преди началото на церемонията.

Почит към паметта на загиналите професионалисти по време на работа изразиха медици от ВМА и граждани.