БАПЗГ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ В ПАМЕТ НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, ПОЖЕРТВАЛИ ЖИВОТА СИ, ЗА ДА СПАСЯТ ЖИВОТА НА ДРУГИ ХОРА

С вой на сирени и едноминутно мълчание днес, 15 август 2023 г., беше отбелязан за 19-ти път Денят на спасението, посветен на всички на лекари, медицински сестри и други специалисти по здравни грижи, полицаи, пожарникари, планински и минни спасители, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот в мирно време. Медицински специалисти от цялата страна излязоха пред лечебните заведения за да изразят своята почит към направеното от техните колеги.

Официални лица, лекари и специалисти по здравни грижи от Военномедицинска академия, граждани и представители на медиите взеха участие в официална церемония по отбелязването на празника. Честването започна в 12:00 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали за свободата и обединението на България, при Военномедицинска академия в София. За пореден път прозвуча вечната песен на Емил Димитров по стихове на Иля Велчев “Ако си дал”:

“Ако си дал на гладния дори трохица хляб от своя хляб.
Ако си дал на скитника дори искрица огън от своя огън.
Ако си дал на милата от своето сърце.
Ако си дал на чуждите живот от себе си.
Ако си дал, ако си дал, ако си дал от себе си,
не си живял, не си живял напразно…”

Участниците запазиха едноминутно мълчание, съпроводено от вой на сирени от линейки. Сред официалните гости бяха министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева, главният секретар на Българския Червен кръст д-р София Стоименова, директори на лечебни заведения, синдикалисти и други.

Кратко слово за героизма на д-р Стефан Черкезов изнесе главният редактор на вестник “Български лекар” д-р Тотко Найденов, по чиято инициатива от 2005 г. се почита паметта на младия лекар и други като него, пожертвали своя живот, спасявайки други хора. Д-р Найденов припомни, че на Голяма Богородица, 15-ти август 1963 г., 26-годишният д-р Стефан Черкезов успял да спаси живота на 47 спътници като ги изнесъл от горящ автобус вследствие на катастрофа с камион. На следващия ден младият лекар умира от тежките изгаряния, които е получил. „Днес отбелязваме 60 години от тази героична постъпка“, каза с вълнение д-р Найденов и припомни, че преди 60 години 22-годишната медицинска сестра Стефка Димитрова от Първа хирургия на университетската болница в Пловдив загубва живота си, опитвайки се да спаси алпинист в опасност в Карловския балкан.

„Вечна памет на всички българи, които са загинали, спасявайки човешки живот!“, каза в края на речта си д-р Тотко Найденов. Той изтъкна, че над 150 български медици са починали по време на работа или вследствие на заразяване от болни пациенти, а още толкова лекари и специалисти по здравни грижи са загубили  живота си при изпълнение на своя човешки и професионален дълг по време на COVID пандемията. С добри думи бяха споменати и останалите специалисти – полицаи, пожарникари, спасители, както и доброволци и обикновени хора, които са спасили друг живот, рискувайки своя живот.

По време на церемонията беше изпълнен Химна на Република България. Под звуците на марш, изпълнен от Представителния гвардейски духов оркестър на Българската армия, бяха поднесени венци от името на председателя на Народното събрание, министъра на отбраната, министъра на здравеопазването, кмета на София, БАПЗГ, БЛС, НЗОК, БЧК, КНСБ, КТ. „Подкрепа“, столични болници и др. Граждани поднесоха букети с цветя.

Денят на спасението беше обявен за официален празник на 20 декември 2012 г. с решение на Министерския съвет. България е единствената страна в Европейския съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.


От дясно наляво: Председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева, главният секретар на Българския Червен кръст д-р София Стоименова, Мария Борисова – старшина от Отделението за авиомедицинска евакуация към департамент „Военномедицинско осигуряване“ на ВМА и председател на Националния професионален консултативен съвет на медицинските сестри към БАПЗГ, Латинка Йорданова – старша медицинска сестра на Клиниката по пластична хирургия във ВМА.

 


От ляво надясно: Румяна Иванова – старша медицинска сестра на Клиниката по пулмология и фтизиатрия във ВМА, д-р Тотко Найденов – главен редактор на в. „Български лекар“, г-жа Милка Василева – председател на УС на БАПЗГ и Радмила Генева – старша медицинска сестра на Клиниката по ендокринология във ВМА.

 


От ляво надясно: Старшина Мария Борисова, старша сестра Латинка Йорданова, г-жа Милка Василева, старша медицинска сестра Румяна Иванова и младши сержант медицинска сестра Мария Цекина – една от първите военни медицински сестри у нас.