БАПЗГ ПОДКРЕПИ НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ НА БЛС СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД МЕДИЦИ ПОД НАДСЛОВ “ДОБРАТА ДУМА ЛЕКУВА”

Председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева изрази подкрепата на професионалистите по здравни грижи при рестарта на националната кампания на Българския лекарски съюз „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“,  #ПребориГнева. Тя бе поканена да участва в представянето на новата кампания, чието мотото е “Добрата дума лекува” и се провежда с партньорството на УМБАЛ “Александровска” и подкрепата на националния омбудсман Мая Манолова, МЗ и БАПЗГ. Лице на кампанията е актьорът Владимир Карамазов, който наскоро се превъплъти в лекар в нашумелия български сериал “Откраднат живот”. Събитието се състоя на 19 февруари 2019 г. в аулата на Университетска болница „Александровска“.

“Лекари, медицински сестри, фелдшери и други медицински специалисти правят всичко по силите си, за да лекуват и спасяват пациентите си”, изтъкна пред присъстващите специалисти и журналисти председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров. Той изнесе статистика за случаите на агресия срещу медици през последните няколко години, от която стана ясно, че твърде малка част от насилниците са получили ефективни присъди.

 „За съжаление не минава ден без проява на агресия спрямо медицинско лице. Нечовешко е да посегнеш на някой, който прави усилия да те спаси, да ти помогне и да облекчи страданието ти“, заяви пред присъстващите в залата зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той изтъкна, че благодарение на усилията на Министерство на здравеопазването и Прокуратурата вече се осъществяват бързи производства срещу хора, които са си позволили да проявят агресия срещу медици. Д-р Пенков уточни, че адекватни мерки в случаи на насилие над медицински специалисти са възможни благодарение на съдействието на районните прокуратури и районните здравни инспекции. Той пожела успех на кампанията и увери, че МЗ ще съдейства по всякакъв начин за намаляване на агресията в системата.

“Агресията срещу медиците е част от общата агресия в нашето общество, затова промяната трябва да се започне от възпитанието на децата”, изтъкна актьорът Владимир Карамазов. Той сподели, че е горд, че е поканен да бъде лице на тази кампания и каза добри думи за двама лекари, които са негови лични приятели и присъстваха в залата – доц. д-р Костадин Ангелов, с когото се запознал по време на участието си в телевизионния реалити формат “Сървайвър” и д-р Благомир Здравков от Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛСМ “Пирогов”.

Силни думи за всеотдайния труд на своите колеги и апели за намаляване на агресията срещу медици отправиха д-р Хусин Калаш – спешен медик от Нова Загора, д-р Тотко Найденов – главен редактор на вестник “Български лекар”, доц. д-р Иглика Михайлова – носител на наградата “Лекар годината” за 2018 г., проф. д-р Николай Габровски – началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ “Пирогов”.

В рамките на събитието бе обявен фотоконкурс, целящ да покаже добрите медицински специалисти през погледа на пациентите. В рамките на месец всички желаещите ще могат да изпращат своите фотографии на имейл pr@blsbg.com или на фейсбук страницата на БЛС. Целта е да се посочат добрите специалисти в българската здравеопазна система и благодарността на пациентите към тях. Специално жури ще излъчи победители, а най-въздействащите фотографии ще бъдат показани на специална изложба.

 


“Хората трябва да знаят повече за медицинските професии”, изтъкна актьорът Владимир Карамазов, който стана лице на подновената кампания на БЛС срещу насилието над медици.

 


Нужно е да бъдем обединени срещу агресията над медици и да дадем път на добрите примери, бяха единодушни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и председателят на БАПЗГ г-жа Милка Василева при старта на националната кампания, инициирана от Българския лекарски съюз под надслов “Добрата дума лекува”.