БАПЗГ ОТНОВО АПЕЛИРА ЗА ПОВЕЧЕ ЧОВЕЧНОСТ, ТОЛЕРАНТНОСТ И УВАЖЕНИЕ

Двама лекари и четири медицински сестри от Специализираната белодробна болница “Д-р Трейман” във Велико Търново са били бити и обиждани от пациентка и нейни близки с настояване за незабавно излекуване на болната, която била с обострена пневмония. Жената била хоспитализирана за втори път след като първия път напуснала недоизлекувана по свое желание като лечението било за сметка на болницата. След като състоянието ѝ се влошило жената отново потърсила медицинска помощ и била приета в болницата. Именно тогава тя и близките ѝ си позволили да се държат арогантно с медиците.

В обръщение до медиите БАПЗГ написа: “Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своето остро възмущение и безпокойство от поредния акт на агресия срещу медици, този път в Специализираната болница за лечение на пациенти с белодробни заболявания “Д-р Трейман” във Велико Търново. БАПЗГ многократно е апелирала за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и професионалистите по здравни грижи, които с висока професионална подготовка, отговорност и всеотдайност помагат на хора, нуждаещи се от медицинска помощ 24 часа в денонощието. Случаите на агресия обаче не намаляват, а за съжаление – растат лавинообразно. Затова в началото на тази година Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стартира национална кампания за превенция на агресията под надслов “Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме”. Апелираме за повече човечност, толерантност уважение!”

Председателят на Регионална колегия на БАПЗГ – Велико Търново Жана Павловска изпрати писмо до управителя на СБАЛПФЗ “Д-р Трейман” д-р Стела Денчева, в което написа: “За съжаление стана почти ежедневие да научаваме за такива грозни деяния, което е особено притеснително и обект на посегателство са най-често наши колеги. Тези, които денонощно се грижат за здравето и благополучието на всеки пациент, независимо от неговия социален, религиозен, етнически и културен  статус.

Най-лесно е да отговориш на удара с удар, на агресията с агресия, но ние казваме твърдо и отговорно: Не на насилието и агресията! Настояваме за адекватни мерки срещу подобни посегателства от страна на пациенти и техни близки и призоваваме не само отговорните институции, но и  цялото общество да се включи в елиминирането на този наболял проблем”.

Писмото на Жана Павловска, председател на Регионалната колегия на БАПЗГ във Велико Търново, до управителя на СБАЛПФЗ “Д-р Трейман” д-р Стела Денчева можете да видите ТУК