БАПЗГ ОСТРО ОСЪЖДА ПРОЯВЕНАТА АГРЕСИЯ СРЕЩУ Д-Р НИКОЛАЙ ПЕТКОВ ОТ ФСМП-РАДОМИР

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъжда агресията, която е проявил на 10 юли млад мъж към дежурния лекар д-р Николай Петков от Филиала за спешна медицинска помощ в Радомир. Мъжът е придружавал възрастна жена и е влезнал в спор с лекаря относно медицинските действия във връзка с нейното състояние. В момент на афект придружителят е нанесъл юмручен удар в лицето на д-р Петков, вследствие на който специалистът е получил комоцио и синини около очите и е бил приет в болнично заведение.

БАПЗГ счита за абсолютно недопустимо подобно хулиганско и неуважително поведение към медик, който съвестно изпълнява своите професионални задължения. Апелираме извършителят на агресивните действия да получи бързо и адекватно наказание!

Това е поредният случай на агресия срещу медицински специалист от Спешната медицинска помощ. Призоваваме пациентите и техните близки да проявяват нужното доверие и респект към медиците и да решават въпросите, които ги вълнуват, в диалог с медицинските специалисти, а не чрез вербална и физическа агресия.

Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ                               

гр. София, 16.07.2020 г.