БАПЗГ ОСТРО ОСЪДИ АГРЕСИЯТА СРЕЩУ СПЕШНИ МЕДИЦИ ОТ САМОКОВ

“Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъжда проявената словесна и физическа агресия срещу медицински специалисти на 4 юни 2022 г. вечерта във Филиала за спешна медицинска помощ – Самоков към ЦСМП-София. Недопустима е саморазправата с медицински лица, когато изпълняват своя професионален дълг по спасяването на пациент в критично състояние, който впоследствие е починал.” Това се казва в позиция на БАПЗГ по повод агресия срещу медицински специалисти от ФСМП-Самоков изпратена на 6 юни 2022 г. до директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и медиите.

В позицията, подписана от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева,  се казва още: “Съчувстваме на близките за скъпата загуба, но това не оневинява проявилите агресия към дежурните медици. Очакваме решенията на отговорните институции по случая. Настояваме за бързи и справедливи наказания.

Смятаме, че трябва да се предприемат конкретни стъпки от страна на всички заинтересовани страни – работодатели, съсловни и пациентски организации – с цел подобряване на комуникацията и доверието между медицинските специалисти, пациентите и техните близки.”

Позицията завършва с думите:Използваме случая за да изкажем нашата благодарност към спешните медицински екипи в цялата страна, които въпреки огромното натоварване и рисковете, произтичащи от естеството на тяхната дейност, дават най-доброто от себе си в името на здравето и живота!”

Позицията на БАПЗГ можете да видите ТУК