БАПЗГ НАГРАДИ ОТЛИЧНИЦИТЕ НА ПЪРВИЯ ВИПУСК НА ФИЛИАЛ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВАРНА С ГРАМОТИ И СРЕБЪРНИ ИКОНИ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи награди отличниците на Първия випуск на Филиал Велико Търново на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна с грамоти и малки сребърни икони. Общо 17 акушерки и 16 медицински сестри получиха своите дипломи на Тържествена церемония, която се състоя на 12.10.2019 г. в голямата зала на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” в старопрестолния град.

БАПЗГ зарадва първите по успех от курса за “Акушерки” Румяна Лицанова и Мила Костадинова със сребърни икони с лика на Света Богородица и младенеца, а първите по успех в специалност “Медицинска сестра” Мария Гецова и Николета Георгиева със сребърни икони с изображенията на две ангелчета.

Всички абсолвенти бяха посрещнати с ръкопляскания от присъстващите в залата под звуците на песента “Кълна се” от култовия български филм “Вчера”, последвана от Химна на студентите. На сцената се качи ръководството на Медицински университет – Варна: ректорът на вуза проф. д-р Красимир Иванов, зам.-ректорите проф. д-р Албена Керековска и проф. Тодорка Костадинова, деканът на Факултета по медицина проф. д-р Златислав Стоянов, деканът на Факултета по дентална медицина проф. д-р Стефан Пеев, деканът на Факултета по фармация проф. Диана Иванова, деканът на Факултета по обществено здравеопазване доц. Клара Докова, директорът на Медицинския колеж – Варна проф. д-р Димитричка Близнакова, директорът на Филиал Шумен на МУ-Варна проф. Соня Тончева, директорът на Филиал Сливен на МУ-Варна проф. д-р Иван Димитров и директорът на Филиал Велико Търново на МУ-Варна доц. Диана Димитрова.

Гости на тържествената церемония бяха много ръководители на здравни, учебни и социални институции, съсловни организации, близки на абсолвентите и граждани на Велико Търново.

В своя поздравителен адрес председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева благодари на преподавателите за усилията им да подготвят по най-добрия начин младите специалисти. Тя припомни на абсолвентите, че  БАПЗГ осигурява, в сътрудничество с висшите учебни заведения и университетските болници у нас, разнообразни курсове за продължаващо обучение, както и за възможността за дистанционно обучение с 19 курса.

 “БАПЗГ продължава да прави нужните усилия, за да имат бъдеще младите специалисти у нас. Ние настояваме за промени в законодателството и гласуване на повече средства в бюджета на МЗ и НЗОК, така че медиците у нас да получават достойно заплащане за своя висококвалифициран и отговорен труд. Надяваме се, да постигнем добри промени, които ще мотивират младите хора да останат и да работят за България!”, се казва още в поздравителния адрес на съсловната организация.

Проф. Красимир Иванов се обърна видимо развълнуван към абсолвентите: „Най-важното е, че няма да си стегнете куфарите и да тръгнете с наученото за чужбина, а ще останете тук в Родина, за да се грижите за българските пациенти, за българските майки, за българските деца.”  Той поздрави дипломантите за тяхната смелост и усилия да преминат нелекия път на четиригодишното обучение, за да станат добри специалисти, на които ще разчита обществото. Проф. Иванов отправи благодарности и към кмета на град Велико Търново, областната управа и обществеността за усилията им откриването на Филиал Велико Търново да стане факт.

Със свещички в ръка дипломиращите се медицински сестри и акушерки се заклеха да бъдат верни на своите професии и пациентите си, повтаряйки словата след директора на Филиал Велико Търново доц. Диана Димитрова и отличниците Мария Гецова и Румяна Лицанова. След техните последни думи прозвуча Химнът на Република България.
Поздравителни думи към абсолвентите отправиха народният представител Станислав Стоянов, инж. Даниел Панов – кмет на В. Търново за периода 2011-2019 г. и председател на Националното сдружение на общините в България.

Изпълняващият длъжността кмет на община Велико Търново г-жа Снежана Данева връчи на проф. Красимир Иванов и доц. Емануела Мутафова (декан на ФОЗ към МУ-Варна в периода 2012-2018) Старопрестолни грамоти и плакети за особени заслуги за разкриването на филиала.

Старопрестолна грамота и плакет получи и отличникът на випуска Мария Гецова, както и награда за професионално израстване по време на следването от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново. Всички отличници получиха парична награда от ректора на МУ-Варна. Акушерките с отличен успех бяха изненадани с подаръци от Алианса на българските акушерки.

Градусът на празничното настроение се вдигна с изпълненията на Вокална група „Децата на Севлиево“ с ръководител Ваня Ангелска и на младия оперен певец Стоян Бончев. Към края на церемонията те заедно запяха “На многая лета”, а с тях запя и цялата зала.

Проф. Красимир Иванов връчи лично дипломите на абсолвентите. По традиция в края на тържеството всички бакалаври се качиха на сцената и хвърлиха академичните си шапки във въздуха.

Поздравителният адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК

 


Абсолвентките Мария Гецова, Румяна Лицанова, Мила Костадинова и Николета Георгиева с грамотите на БАПЗГ и курсовите си ръководителки – ас. Жана Павловска и ас. Янка Димитрова.

 


Грамотите на БАПЗГ и сребърните икони за отличниците на Първия випуск на Филиал Велико Търново на МУ-Варна.

 


Дипломантите от специалност “Акушерка” с асистент Жана Павловска – курсов ръководител и председател на Регионална колегия на БАПЗГ – Велико Търново.

 


Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов поздрави преподавателите и абсолвентите и им пожела още успехи в бъдеще.

 

Основоположничката на модерното сестринство Флорънс Найтингейл (1820 – 1910) присъства символично, докато завършващите медицински сестри и акушерки полагаха своята професионална клетва.

 

Присъстващите в залата и ръководството на МУ-Варна станаха прави, когато прозвуча Химнът на Република България.

 

Оперният певец Стоян Бончев и Вокална група „Децата на Севлиево“ изпяха заедно “На многая лета.


Всички абсолвенти се качиха за обща снимка на сцената.

 


Главната сестра на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” Йорданка Минекова и старшият рентгенов лаборант Мима Митева с двете студентки, които получиха грамоти от областната болница.

 


Курсовият ръководител на абсолвентите от специалност “Медицинска сестра” асистент Янка Димитрова със свои възпитаници.