БАПЗГ НАГРАДИ ОТЛИЧНИЦИТЕ НА ПЪРВИЯ ВИПУСК НА ФИЛИАЛ ШУМЕН НА МEДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ “ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ” – ВАРНА

Дипломи и малки сребърни икони подари Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи на двете отличнички на Първия випуск на Филиал Шумен на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна – Галина Стоянова и Биляна Карова от специалност “Медицинска сестра”.  БАПЗГ награди с дипломи и сребърни икони още Айше Ереджеб – абсолвентка от специалност “Акушерка” с най-висок успех от държавните изпити, Илия Илиев и Явор Андреев – абсолвенти от специалност “Медицинска сестра”, които са проявили активност по време на следването.

20 медицински сестри и 21 акушерки получиха своите дипломи на тържествена церемония на 19 октомври 2019 г. в “Арена Шумен”. Дипломите на абсолвентите бяха връчени лично от ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов пред погледите на ръководствата на МУ-Варна и Филиал Шумен, представители на държавната и местната власт, ръководители на здравни, учебни и социални институции, съсловни организации, представители на бизнеса, наставници от медицинските обучителни бази, родители и граждани на Шумен. Сред официалните гости бяха д-р Нигяр Джафер – зам.-председател на 44-то Народно събрание, Маргарита Георгиева – окръжен прокурор на Шумен, депутати от област Шумен, Стефан Желев – управител на област Шумен, Росица Антонова – временно изпълняваща длъжността кмет на Шумен, общински съветници, кметове и зам. – кметове от област Шумен, проф. д-р Валентин Игнатов – изпълнителен директор на УМБАЛ “Света Марина” – Варна, Николай Чобанов – председател на Областния комитет на БЧК – Шумен, главни медицински сестри от област Шумен и др.

„Скъпи дипломанти, Шумен е люлка на духовността със Златния век на цар Симеон, с първите две столици Плиска и Велики Преслав… Към славната история и традиции на града, в който възниква първото класно девическо училище, градът на Добри Войников и Панчо Владигеров, заедно с Вас прибавяме нови страници, развивайки съвременната медицинска наука и практика. Бъдете горди, защото само образованието е онова непреходно нещо, което ще остане и за идните поколения и което носи в себе си истинската сила да промени бъдещето на страната ни!“ С тези думи ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов се обърна към дипломантите. Той изтъкна, че те са имали шанса да бъдат обучавани от висококвалифицирани преподаватели с най-съвременни методи. Проф. Иванов отправи благодарности и към кмета на град Шумен, областната управа и обществеността за усилията и желанието им филиалът да отвори врати в техния град.

В поздравителен адрес до ректора на МУ-Варна проф. Красимир Иванов, директора на Филиал Шумен проф. Соня Тончева и абсолвентите председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева написа: “Позволете ми в този тържествен за Вас ден да Ви поздравя от името на Управителния съвет на БАПЗГ и лично от мое име. Днес своите дипломи ще вземат абсолвентите от специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка” от Първия випуск на Филиал Шумен на Медицински университет – Варна. Да бъдеш първи е нещо много специално и задължаващо. И аз вярвам, че Вие, скъпи млади специалисти, тепърва ще доказвате в професионалната си практика, че сте първи по знания и умения, първи по човечност, първи по желание за усъвършенстване в професията. Запазете и обогатете този силен заряд, който сте получили от Вашите преподаватели по време на университетското си обучение! Струва си заради Вас, заради Вашите пациенти, заради Вашите семейства и не на последно място заради Вашите преподаватели, които дадоха максимума от себе си, за да получите отлична професионална подготовка. Въоръжени със знания, умения и лична мотивация от утре Вие сами ще трябва да се доказвате като специалисти и да продължите да се развивате. За своето продължаващо обучение можете да разчитате на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която в сътрудничество с университети и университетски лечебни заведения предлага над 400 курса. Предлагаме и курсове за дистанционно обучение.” 

Поздравителни адреси бяха получени от Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, Румен Иванов – временно изпълняващ длъжността кмет на Сливен, проф. Силвия Александрова-Янкуловска – декан на ФОЗ при Медицински университет – Плевен и член на УС на Българското научно дружество по обществено здраве, проф. Коста Костов –  директор на Филиал Хасково на Тракийския университет – Ст. Загора, проф. Валентин Игнатов – изп. директор на УМБАЛ “Света Марина”, ръководството на “Майчин дом” – Варна и др.

Преди да вземат дипломите си новозавършилите медицински сестри и акушерки произнесоха своята професионална клетва, стъпила на обета на основателката на модерното сестринство Флорънс Найтингейл. Всички 41 бакалаври повтаряха думите след зам.-директора на Филиала Шумен доц. Теодора Евтимова и отличниците на випуска Галина Стоянова и Биляна Карова.

“Това събитие  е знаково за нашия град. След повече от десетилетие прекъсване медицинското образование отново се завърна в Шумен и днес ние сме щастливи да поздравим бакалаврите от Випуск 2019. Горди сме, че заедно всички ние – ръководството на Община Шумен, ръководството на медицински университет – Варна с подкрепата на народните представители от област Шумен, положихме сериозни усилия да бъде възстановено сестринското медицинско образование в нашия град”, каза в своето приветствие към преподавателите, абсолвентите и гостите зам.-кметът на град Шумен д-р Найден Косев.

От името на Община Шумен беше връчена почетна грамота и плакет за принос в разкриването и утвърждаването на Филиал Шумен на ректора проф. д-р Красимир Иванов. Общината награди с грамоти и витражи на Мадарския конник и зам.-ректора по международно сътрудничество проф. Тодорка Костадинова и на доц. Емануела Мутафова – декан на ФОЗ на МУ-Варна в периода 2012-2018 г.

Директорът на Филиал Шумен на МУ-Варна проф. Соня Тончева бе удостоена със специалната юбилейна сребърна монета „Старият бряст – хилядолетен символ на Сливен“ от кмета на град Сливен.

“Преди 4 години прекрачихме прага на Филиал Шумен плахо и неуверено. През годините вървяхме с нашите преподаватели заедно по пътя на знанието за усвояването на професиите на медицинската сестра и акушерката – изключително важни, необходими и хуманни професии. Нашите преподаватели ни научиха да се грижим с любов за пациентите и техните близки. Вече знаем, че дейностите на медицинската сестра и акушерката са неизменна част от чудото да спасяваш човешки живот”, каза отличничката Галина Стоянова от специалност “Медицинска сестра”, която отправи благодарност към ръководството и преподавателите на Филиал Шумен. поздрав отправи и втората отличничка от същата специалност Биляна Карова: “Благодаря на нашите наставници, усвоили професиите на медицинската сестра и акушерката до степен на изкуство, които ни вдъхновиха да се изграждаме като безупречни професионалисти. Подготвени сме и със сигурност ще напишем новата история на сестринската и акушерската професия.”  Двете получиха грамота „Отличник  на Випуск 2019“ и парична награда от ректора на МУ-Варна,  почетна грамота от Община Шумен, подаръци от други съсловни и здравни организации.

Голяма част от дипломираните студенти получиха награди от лечебните заведения, в които са започнали работа. Всички дипломанти получиха сребърна брошка с изображението на тракийската жрица и лечителка Лесескепра, която е на логото на БАПЗГ. Всяка от брошките бе с гравиран пореден номер. Автор на изображението е художникът Ангел Ангелов, а изработката е на бижутера Петромир Стефанов.

Абсолвентите от Първия випуск на Филиал Шумен попълниха заявление за членство в Алумни клуба на МУ-Варна, с което станаха и своеобразни посланици на своята Алма Матер.

Тържествената церемония започна с откъс от спектакъла “Създатели на българската държава“ на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон Шумен. Специални поздрави към дипломиращите отправиха трио от “Симфониета” – Шумен, оперният певец Свилен Николов, Танцов състав „Луди, млади“, Студентски танцов състав „Диана“ при МУ- Варна и Ансамбъл за народни песни и танци „Мадара“.

В преддверието на тържествената зала гостите се насладиха на изложба с фотоси, запечатали важни моменти от дейността на Филиал Шумен на МУ-Варна.

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК


Ректорът на Медицински университет – Варна проф. Красимир Иванов връчва дипломата на Галина Стоянова от специалност “Медицинска сестра” – отличник на Първия випуск на Филиал Шумен на МУ-Варна.

 


Проф. Красимир Иванов връчва дипломата на Биляна Карова от специалност “Медицинска сестра” – отличник на Първия випуск на Филиал Шумен на МУ-Варна.

 


БАПЗГ връчи грамоти и подари сребърни икони на двете отличнички на Випуск 2019 и още трима отличили се абсолвенти.

 


По време на тържествената церемония прозвуча химнът на Република България.

 


Абсолвентите положиха клетва.

 


Директорът на Филиал Шумен на МУ-Варна проф. Соня Тончева бе удостоена със специалната юбилейна сребърна монета „Старият бряст – хилядолетен символ на Сливен“ от кмета на град Сливен.

 


Абсолвентите се качиха на сцената за обща снимка. Преди това хвърлиха академичните си шапки във въздуха.

 


Богатата артистична програма вдигна градуса на доброто настроение на присъстващите в залата.

 


Гостите се насладиха на изложба с фотоси, запечатали важни моменти от дейността на Филиал Шумен на МУ-Варна.