БАПЗГ И CLINICA.BG ОБЯВИХА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА ТЕМА “ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА РАБОТЯ В БЪЛГАРИЯ”

Националeн конкурс за есе на тема “Предизвикателството да работя в България” обявиха Clinica.bg и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Конкурсът е насочен към всички професионалисти по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, ортопедични техници, масажисти с увредено зрение). Желаещите да участват в него ще разполагат с два месеца да подготвят работите си, а тримата най-добри автори ще получат парична награда и възможност да участват в курсове за дистанционно обучение по избор в платформата на БАПЗГ.

Официалният старт на конкурса бе даден 1 март 2018 г., а финалът ще бъде на 30 април 2018 г. Всички, постъпили есета ще бъдат публикувани в сайта clinica.bg, а победителите ще бъдат обявени на Международния ден на сестринството – 12 май 2018 г. Изискванията към авторите са да са членове на БАПЗГ, да работят по специалността си и да не планират да емигрират в следващите 5 години. Материалите трябва да се подават на следния имейл: konkursclinica@gmail.com. Получените текстове ще бъдат оценявани от петчленно жури. Есетата ще бъдат публикувани в сайтовете на Clinica.bg и на БАПЗГ.

Състезанието е част от глобалната кампания на Световната здравна организация (World Health Organization – WHO), Международния съвет на сестрите (International Council of Nurses – ICN) и независимата благотворителна организация Burdett Trust for Nursing, която се провежда в цял свят под надслов “Здравните грижи сега” (Nursing now). Кампанията стартира на 27 февруари 2018 г. в болницата “Св. Томас” в Лондон (St. Thomas Hospital London) и в Университетската болница в Женева (University Hospital of Geneva). Тя е насочена към подобряване на имиджа и статута на медицинските сестри в целия свят. Във връзка с посрещането на здравните предизвикателства на XXI век здравните специалисти имат ключова роля в промоцията на здраве, превенцията на заболяванията и оказването на здравни грижи, изтъкнаха организаторите на кампанията.