БАПЗГ И БЛС С ПОРЕДЕН АПЕЛ СРЕЩУ АГРЕСИЯТА НАД МЕДИЦИ

Председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева изпрати писмо до директора на Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева във връзка с проявена агресия срещу медицинската сестра Нела Радева, която работи във Филиала в Горна Оряховица. Опитната медицинска сестра е била ругана и ударена в гърба от близки на пациентка по време на нощно дежурство на 12 юли 2018 г. По случая е образувано бързо производство.

В писмото си Милка Василева пиша: “Като съсловна организация изразяваме притесненията си, че въпреки взетите от институциите мерки за ограничаване на агресията срещу медицински специалисти, посегателствата и обидите над медици продължават. Статистиката сочи, че спешните медици най-често стават обекти на агресия и хулигански прояви по време на работа. Отправяме пореден апел към обществото за постигане на цивилизовани отношения между пациентите и техните близки от една страна, и медиците от друга. Само с общи усилия може да се постигне безопасна работна среда за специалистите, които работят в Центровете за спешна помощ и филиалите към тях.”  За пореден път председателят на БАПЗГ апелира към всички за повече човечност, толерантност и бдителност

“Специалистите по здравни грижи най-често са обект на насилие и това е наистина притеснително”, написа председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в писмо в подкрепа на пострадалата медицинска сестра, изпратено до ръководителя на здравната структура и председателя на БАПЗГ. Д-р Маджаров апелира за взимане на адекватни мерки срещу насилието и мобилизацията на цялото общество в борбата срещу агресията над медици.

 

С писмата на БАПЗГ и БЛС можете да се запознаете ТУК и ТУК