БАПЗГ И БЛС ОСЪДИХА ОСТРО АГРЕСИЯТА КЪМ ЛЕКАР ОТ ЦСМП-СОФИЯ И ИЗРАЗИХА ПОДКРЕПАТА СИ КЪМ ПОСТРАДАЛИЯ И ВСИЧКИ МЕДИЦИ

На 14-ти април 2020 г. лекар от Центъра на спешна медицинска помощ – София е бил пребит в центъра на столицата от 53-годишен мъж, докато изпълнявал служебните си задължения. По-късно агресорът бе задържан от силите на реда.

Във връзка с побоя над медика УС на БАПЗГ изпрати позиция до Българския лекарски съюз, медиите и българската общественост. В нея се казва: „В тези тежки за медицинските специалисти и цялото общество дни заради пандемията от COVID-19, агресивен мъж преби лекар от ЦСМП – София, докато изпълнява служебния си дълг. Вследствие на нанесените юмручни удари в лицето медикът получи множество кръвонасядания и разкъсно-контузни рани.

С голяма болка и съчувствие изразяваме нашето съпричастие и подкрепа към пострадалия медик! Не можем да проумеем какво е отключило такава жестокост към специалист, който по всяко време на денонощието спасява човешки животи, рискувайки своя живот?! Нанесеният побой потъпква всички писани и неписани закони. Потресени сме, че тази разрушителна античовешка агресия се случва в навечерието на най-светлия християнски празник – Великден.“    

В позицията на БАПЗГ, подписана от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева се казва още: „Изказваме нашата благодарност към Софийската районна прокуратура за бързите действия, които доведоха до задържането на извършителя на физическата агресия, на когото е повдигнато обвинение и ще бъде привлечен под наказателна отговорност! Вярваме, че той в най-кратък срок ще получи адекватно наказание според цялата строгост на закона. 

Благодарим сърдечно на всички медицински специалисти, които в това време на тежки изпитания продължават да лекуват и да оказват здравни грижи за своите пациенти!

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи апелира за разбиране, уважение и респект към Героите в бяло, на които разчита всеки един от нас и всички ние заедно като общество!“

Българският лекарски съюз също застана зад пострадалия лекар от ЦСМП- София и зад всички негови колеги и ще настоява, спрямо виновника да бъде приложена цялата сила и строгост на законите в България. Това заяви съсловната организация в своя позиция, подписана от председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

В позицията на БЛС се казва още: Да удариш лекар, във времена, в които целият свят се прекланя пред делото, жертвоготовността и всеотдайността на героите в бяло, не е просто поредното престъпление, не е просто поредната проява на осъдително и неприемливо поведение… Да удариш лекар в тези времена е непростим грях!

Българският лекарски съюз е потресен от случилото се със спешния медик от София и изразява безпрекословната си подкрепа към него и всички негови колеги.

Недопустимо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание.

Ние, лекарите на България, тези на които ръкопляскате всяка вечер, призоваваме Вас – цялото българско общество – Пазете ни! Осъждайте подобни прояви!  Само заедно можем да се справим!

Позицията на БАПЗГ можете да видите ТУК

Позицията на БЛС можете да видите ТУК