БАПЗГ ИЗПРАТИ ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И МЕДИИТЕ ПО ПОВОД СТАЧКАТА НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ В “МБАЛ-ДОБРИЧ”

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпрати днес, 15 ноември 2022 г., отворено писмо до държавни институции и медиите по повод стачката на медицински специалисти в “МБАЛ-Добрич”. В писмото се казва: “На 16.11.2022 г. в гр. Добрич ще се проведе съдебно дело срещу стачкуващи за достойни заплати медицински специалисти. В същото време здравната ни система агонизира, заедно с работещите в нея. Някои напуснаха, други се дистанцираха от ежедневните проблеми, за да запазят относително приемливо психичното си здраве и изпълняват формално професионалните си задължения. Дейността на много от болниците в момента се крепи на героичните усилия на работещите в тях. Особено уязвими са медицинските сестри, акушерките, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите, фелдшерите и лекарските асистенти в спешните звена и в практиките на личните лекари. Всички те са прекомерно и непосилно натоварени с работа, поради липса на достатъчно персонал. Заплатите им са унизително ниски, извънредните часове положен труд недопустимо високи. Кой контролира тези процеси? Може би Министерството на здравеопазването, или Изпълнителна агенция “Медицински надзор”? Какви са механизмите за контрол? Какви са нормативните изисквания за брой на персонала спрямо броя и тежестта на пациентите? Възможно ли е една медицинска сестра да се грижи за 40 болни вместо за 4-ма? Как се чувстват пациентите? Дали са доволни от грижите? Дали пък и те не стават агресивни, защото страдат от липса на внимание, информация и грижа поради чисто физическа невъзможност един и същи медик да присъства едновременно на две-три места? Как се излиза от този омагьосан кръг? Кой от набързо сменящите се политици ще поеме отговорност за системната каша, за унижението да си работещ и да си пациент в родното ни здравеопазване, за непосилно скъпите здравни услуги и твърде евтиния труд, за чудовищните диспропорции в системата? В условията на хаос институциите, които би трябвало да упражняват контрол в болничното ни здравеопазване, изобщо не се интересуват от качеството на оказваните медицинска помощ и здравни грижи. Упорито и последователно политиците отказват да сложат начало на важния разговор за  финансиране на здравеопазването, за броя и квалификацията на персонала, работещ в лечебните заведения, за застрашителната кадрова криза, за търговията със здраве.”

В отвореното писмо, изпратено до председателя на 48-ото Народното събрание, министър-председателя на Република България, председателите на парламентарно представените партии в 48-о НС, здравния министър, омбудсмана на Репулика България и медиите се изтъква: “На фона на всичко гореизброено един директор на общинска болница, който две седмици не пожела да приеме в кабинета си група медицински специалисти, ги дава на съд, защото са си позволили да поискат полагащата им се заплата, договорена в Колективния трудов договор, подписан от държавата чрез Министерството на здравеопазването.

Унизително, обидно, смазващо!

Никакъв опит за медиация от страна на държавата, никакво обществено внимание към стачкуващите в Добрич, само обвинения за стачката. Оценката на труда на професионалистите по здравни грижи очевидно не е толкова важна. Те могат да изтърпят поредното пренебрежително отношение и да бъдат притиснати да се откажат от исканията си. “

В писмото, подписано от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева се казва още: “Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – съсловна организация с натрупан организационен опит – си даваме

сметка, че спонтанните действия не винаги водят до желания резултат в пълен обем, но изразяваме уважение към колегите, които ясно и категорично

заявиха, че повече така не могат да работят.  Те са гласът на цялото съсловие, което от години заявява готовност за протести, за да защити себе си, пациентите и цялото общество, в името на по-добро здравеопазване. И това е единствената правилна и ясна позиция, която трябва да получи политическо съгласие и решение!

Искрено се надяваме събитията в “МБАЛ-Добрич” да не се случат по познатия сценарий и справедливите искания на колегите да бъдат чути и подкрепени от обществото и институциите. 

Не позволявайте отново да победи феодалният модел на управление!

Защитете медицинските специалисти на България!

Без нас системата на здравеопазването не може да съществува и ще рухне окончателно, а това ще застраши националната ни сигурност. 

Погрижете се за нас, за да можем и ние да се грижим за Вас!”

Отвореното писмо на БАПЗГ можете да видите ТУК