БАПЗГ ИЗПРАТИ ОТВОРЕНО ПИСМО В ПОДКРЕПА НА ЕКИПИТЕ, ПОМОГНАЛИ ПРИ ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ”

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева изпрати отворено писмо до екипите на УМБАЛСМ “Пирогов”, ЦСМП- София, ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР, Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, медиите и обществеността във връзка с тежкия инцидент с кислородната система в едно от отделенията на Университетска болница “Пирогов” в нощта срещу 27.11.2019 г.

“Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изказва своето признание, респект и благодарност към бързите, адекватни и смели действия на медицинските екипи, които помогнаха за евакуацията на застрашените от обгазяване пациенти веднага след инцидента с кислородната система във Второ вътрешно отделение на УМБАЛСМ “Пирогов” и по този начин спасиха живота на много хора. За съжаление при тежкия инцидент, вследствие на взривната вълна, двама пациенти загубиха живота си. Изказваме нашето съпричастие и подкрепа към семействата на загиналите в този изключително тежък за всички нас момент.

 Благодарим за бързата реакция на служителите на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, ЦСМП – София и МВР, които реагираха професионално и своевременно, и с действията си защитиха работещите и пациентите в болницата от нова опасност. Веднага след инцидента на помощ са се отзовали и граждани, които са помогнали с каквото могат и така с действията си са изразили своята човещината и съпричастие към болката на страдащите.”

В писмото се изтъква добрата колаборация между всички отговорни институции и личното отзоваване на директора на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, министрите Кирил Ананиев и Младен Младенов и главен комисар Николай Николов.

Писмото завършва с думите: “Уважаеми журналисти и съграждани, този тежък инцидент показа не само високия професионализъм и отговорност на медиците, пожарникарите и полицаите, съпричастието на обикновените хора. Той показа, че можем да бъдем обединени, да работим заедно, за да преодоляваме трудностите, които се изпречват пред нас и да вървим напред! Нека се отнасяме с уважение и респект към тези, които са избрали професии в името на здравето и живота на всички нас!”

 

Отвореното писмо на БАПЗГ можете да видите ТУК