БАПЗГ ИЗЛЕЗЕ С ПРИЗИВ КЪМ ОБЩЕСТВЕНОСТТА ЗА СПАЗВАНЕ НА ПО-СТРОГИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

„Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи напълно подкрепя по-строгите мерки за овладяване на лавинообразно растящата заболеваемост от COVID-19, които предлага министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов“. Това написаха в призив до обществеността от БАПЗГ, който бе изпратен на 24.11.2020 г. до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, здравния министър проф. Костадин Ангелов и медиите.

В призива, подписан от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева се казва още: „Коварната болест продължава да настъпва в целия свят и България не прави изключение. Само за една седмица заболеваемостта у нас се е увеличила със 102%! Средната 14-дневна заболеваемост у нас достигна  рекордните 666,5 заболели на 100 000 души население,  при средна заболеваемост 250 души на 100 000 души население в европейските страни.  В три области в нашата страна броят на заболелите достигна 1000 на 100 000 души население. Причините са ясни – вирусът се предава лесно, но мнозина отказаха да спазват препоръчаните противоепидемични мерки – правилно носене на предпазни маски, спазване на дистанция, ограничаване на контактите. Многократно се увеличи броят на нуждаещите се от болнично лечение, а дефицитът на медицински специалисти продължава да нараства застрашително. От началото на пандемията у нас се разболяха 4944 медицински специалисти, активните случаи към момента са 2000. Расте и броят на медицинските специалисти, които заплатиха с живота си в битката да спасят живота на своите пациенти. Всички медици – лекари, медицински сестри, фелдшери, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти работят до изнемога. Мнозина от тях не се прибират с дни у дома, защото няма кой да ги смени и не могат да оставят своите пациенти на произвола на съдбата.

Припомняме цифрите за да убедим и най-невярващите, че коварният вирусът е сред нас и опасността е реална. А зад всяко число стои човешка съдба, стои притеснението и мъката на семействата на заболелите и починалите. 

За пореден път призоваваме – помогнете ни, за да можем и ние да ви помогнем!

Време е да се опомним, време е да се обединим! Нека заедно и осъзнато преминем през необходимите ограничения в името на живота, който трябва да продължи!“

Призива на БАПЗГ можете да видите ТУК