БАПЗГ ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ПО СЛУЧАЯ С ПРОЯВЕНА АГРЕСИЯ КЪМ МЕДИЦИНСКИ ФЕЛДШЕР ОТ ФСМП-РОМАН

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпрати на 21 декември 2020 г. своя позиция до директора на ЦСМП-Враца д-р Галина Лещанска, завеждащия ФСМП-Роман д-р Валери Ангелов и медиите по повод проявената агресия от двама мъже срещу 67-годишен медицински фелдшер от Филиала за спешна медицинска помощ град Роман към ЦСМП- Враца.

„Ние от БАПЗГ смятаме за абсолютно недопустима подобна агресия, особено във време на корованирусна пандемия, когато спешните медицински екипи са поели на плещите си огромна отговорност, работят денонощно при изключително голямо натоварване заради повишената заболеваемост, болни колеги и кадрови недостиг. В тази трудна битка с COVID-19 някои от спешните медици платиха с живота си, но до последно спасяваха спешни пациенти. Поклон пред тяхната всеотдайност и човеколюбие!

Апелираме за бързи и адекватни наказания на мъжете, проявили недопустима агресия към медицинския специалист.“

В позицията се казва още: „БАПЗГ за пореден път призовава пациентите и техните близки да се отнасят с уважение и респект към медицинските специалисти, които в дни на тежки изпитания продължават с отговорност и стоицизъм да изпълняват своя професионален и човешки дълг. Да бъдем добри към медиците и да ги оставим да работят спокойно – това е най-малкият жест, който им дължим за тежката и всеотдайна работа. 

Използваме случая за да благодарим на спешните медицински екипи в цялата страна за изключителните им усилия да помагат безотказно и с висок професионализъм на всички, които се нуждаят от спешна медицинска помощ!

 

Позицията на БАПЗГ можете да видите ТУК