БАПЗГ ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ПО ПОВОД ХУЛИГАНСКО И НЕУВАЖИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОПИТЕН МЕДИК ОТ ЦСМП-СОФИЯ

БАПЗГ счита за абсолютно недопустимо подобно хулиганско и неуважително поведение към доказал се медик, който съвестно изпълнява своите професионални задължения. Освен нанесената обида към медика, агресията на спешния пациент  е възпрепятствала и работата на медицинския екип. Апелираме за бързо и адекватно наказание за извършителя на тази грозна постъпка!” Това написа председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева в позиция по повод агресия срещу лекар от  Центъра за спешна медицинска помощ – гр. София.

Позицията е адресирана до директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и до медиите. В нея се уточнява, че спешният реанимационен екип е пристигнал на адреса за 9 минути заради мъж с оплаквания в сърдечната област, по обяснения на говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска. След направения преглед дежурният кардиолог с дългогодишен стаж е успокоил пациента, че става дума за невралгична болка. Именно добрата новина е разярила мъжа и той е прибегнал към физическа и вербална агресия срещу медицинския специалист. Освен нецензурните думи, мъжът е отправил обвинения към лекаря, че работи под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Медикът е повикал полиция. Направеното изследване с дрегер, а по-късно и кръвните проби в УМБАЛ “Св. Анна” са установили, че твърденията на пациента не отговарят на истината.

В позицията на БАПЗГ се припомня, че от началото на годината това е деветият случай на агресия срещу медицински екип на ЦСМП-София. Подобни случаи има в цялата страна. Например в началото на този месец трима братя удряха и обиждаха  фелдшерка и шофьор на линейка в Ихтиман.

Позицията завършва с думите: “БАПЗГ се обръща с апел към пациентите и техните близки да проявяват нужното доверие и респект към медиците, които изпълняват своя човешки и професионален дълг в името на живота и здравето на всеки, нуждаещ се от медицинска помощ!” 

Позицията на БАПЗГ можете да видите ТУК