БАПЗГ ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ПО ПОВОД ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ПРОФ. Д-Р ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ ОТ ПОСТА ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи излезе днес, 8 юни 2021 г., с позиция по повод освобождаването на проф. д-р Тодор Кантарджиев от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), която изпрати на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и медиите. В позицията, подписана от  председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева, се казва:

„Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява не само своето недоумение, но и своето несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) с единственото основание, че е навършил пенсионна възраст. В XXI век, когато се разчита на висока експертиза, доказани професионални качества и добра работоспособност, възрастта не е порок. Още повече, че през последната година и половина проф. Кантарджиев беше неуморно на своя пост заедно с целия екип на НЦЗПБ и заслужено бе сред наградените от Българския лекарски съюз в края на 2020 г. в новосъздадената категория „Борба с пандемията – Ковид-19“. 

Ние от БАПЗГ смятаме, че проф. Тодор Кантарджиев като водещ специалист в областта на микробиологията, доказал през годините своите качества като лекар, учен и ръководител, би трябвало да остане на своя ръководен пост, за  да бъде максимално полезен на българската здравна система и общественото здравеопазване. Той е един от специалистите у нас, който по безспорен начин е получил доверието и уважението не само на своя екип, но и на специалистите в областта на микробиологията у нас и в чужбина. Доказателство за това са неговите ангажименти и отговорности като председател на Българската асоциация на микробиолозите, зам.-председател на Научното дружество по микробиология,  член на УС на Европейската конфедерация по медицинска микология и член на УС на Балканското дружество по микробиология. 

БАПЗГ настоява за безпристрастно експертно решение по създалия се казус. Бихме искали да припомним, че българската здравна система се крепи благодарение на работата на много медицински специалисти в пенсионна възраст в това число и ръководители на различни структури и звена.“

Позицията на БАПЗГ можете да видите ТУК