БАПЗГ ИЗКАЗВА СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ НА ПРОФ. Д-Р ЕМИЛ БЕНОВ

УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изказва своите съболезнования на семейството, близките и колегите на проф. д-р Емил Бенов, който загуби битката с COVID-19.

Проф. Бенов е един от доайените на Българското дружество по белодробни болести и дългогодишен ръководител на Клиничния център по белодробни болести към Медицински университет – София.

От  Българското дружество по белодробни болести написаха с любов и признателност: „Той е ръководителят, който направи така, че Бронхологичното отделение в МБАЛББ „Св. София“ ЕАД да е мястото в България, където могат да се извършват множество диагностични и терапевтични процедури, под локална и обща анестезия, на деца и възрастни, с флексибилна и ригидна техника. Той направи възможно тези техники да обособят и у нас новото направление в пулмологията – Интервенционалната бронхология. Проф. Бенов посвещава в професията няколко поколения български бронхолози, той е всеотдаен лекар и преподавател, истински Учител, преминал с достойнство и благородство по своя богат жизнен път.“

За своите заслуги към пулмологията в България проф. Бенов е отличен с Почетния знак на Българското дружество по белодробни болести.

Поклон пред неговия висок професионализъм, всеотдайност и себеотрицание!

Светла му памет!

Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ

гр. София, 29.01.2021 г.