БАПЗГ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ АПЕЛИРА ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ И УВАЖЕНИЕ КЪМ МЕДИЦИТЕ

“БАПЗГ продължава да апелира за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и професионалистите по здравни грижи, които с висока професионална подготовка, отговорност и всеотдайност помагат на хора, нуждаещи се от медицинска помощ”. Това написа председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в писмо до общопрактикуващия лекар д-р Емил Величков, медицинската сестра Спаска Кулинска и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.  Поводът за писмото е поредният случай на агресия отправена от двама наркозависими към д-р Величков, медицинска сестра Кулинска и пациентка, която се е намирала в момента в медицинския кабинет.

Предвид факта, че един от агресивно настроените мъже е извадил нож, а другият е заплашил, че има пистолет и ще стреля, ако не получи желаната зелена рецепта, ситуацията е била изключително рискова за живота на медиците и намиращата се в кабинета пациентка. Всички те за радост са се разминали без сериозни последици благодарение на самообладанието на д-р Величков и бързата реакция на медицинска сестра Кулинска, която е успяла да се обади на телефон 112“, се казва в писмото.  В него се припомня, че БАПЗГ и БЛС стартираха през февруари тази година кампании за превенция на агресията срещу медици.

“Имаме съдействието на институциите – Министерство на здравеопазването, МВР, Прокуратурата, както и подкрепата на пациентските организации. Разчитаме също така на широка обществена подкрепа, за да постигнем по-добра комуникация между пациентите и медиците и безопасна работна среда за хората, които са се посветили на най-благородните професии в името на здравето и живота на всеки, нуждаещ се от медицинска помощ“, завършва писмото на председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева.

Цялото писмо можете да видите ТУК