БАПЗГ в своя позиция по повод убийството на фелдшер Димитър Факиров: ОТ ВСИЧКИ НАС ЗАВИСИ ДА ДАДЕМ КАТЕГОРИЧЕН ОТПОР НА АГРЕСИЯТА

БАПЗГ изпрати своя позиция до медиите по повод жестокото убийство на Димитър Факиров – фелдшер в Здравната служба на село Орешник, Тополовградска община.

 “Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи сме потресени от жестокото убийство на фелдшер Димитър Факиров, докато е изпълнявал своя професионален дълг. 72-годишният специалист дълги години е  работил в Здравната служба на село Орешник, община Тополовград. След трагичния инцидент жители на селото споделиха пред медии, че фелдшер Факиров е бил всеотдаен към пациентите си и се е ползвал с тяхното доверие и уважение. На 08.10.2019 г. той за пореден път е бил на работното си място, за да помага. Но вместо благодарност е получил смъртоносни удари с нож от агресивен пациент. Полицията в спешен порядък успя да издири и задържи предполагаемия извършител, който е криминално проявен. Като съсловна организация настояваме за бързо и справедливо съдебно производство като се изпълнят всички залегнали в закона наказателни мерки за тежко престъпление към медик по време на работната му смяна”, пише в позицията подписана от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева.

В позицията се казва още: БАПЗГ за пореден път апелира за повече толерантност и уважение на пациентите към медиците, които изпълняват своя дълг с висок професионализъм, отговорност и всеотдайност. От всички нас – отговорни институции, пациенти и техни близки, медии, цялото общество – зависи да дадем категоричен отпор на агресията, така че да не се случват физически и вербални нападки към медици, които често водят до тежки физически и морални последствия, а понякога дори до трагичен край. Нека покажем като общество, че сме силни и няма да позволим да се потъпкват законите и човешкия морал!”

Позицията на БАПЗГ можете да видите ТУК