БАПЗГ в своя позиция: АПЕЛИРАМЕ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ЗА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ АГРЕСИВНИ ПРОЯВИ СРЕЩУ МЕДИЦИ, ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ И УВАЖЕНИЕ КЪМ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) изпрати днес, 5 август 2022 г., до медиите и обществеността своя позиция по повод агресия срещу д-р Айлин Ахмед от Спешното отделение на “МБАЛ-Шумен”. В документа, подписан от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева се казва: Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъжда проявената словесна и физическа агресия срещу д-р Айлин Ахмед от Спешното отделение на “МБАЛ-Шумен”. Недопустима е постъпката на родителите на малък пациент с коремни болки, с чието здравословно състояние 25-годишната лекарката се е ангажирала веднага след пристигането в лечебното заведение в малките часове на 2 август 2022 г. Състоянието на детето е изисквало консултация с педиатър и е било нужно да се изчака пристигането на този специалист, когато родителите са започнали да обиждат и заплашват лекарката, към нея е проявена и физическа агресия.  Наложила се е намесата на болничната охрана и екип на полицията.

За съжаление това е поредният случай на саморазправа с медицинско лице, което е подложено на обиди, заплахи и физическа агресия докато изпълнява своя професионален и човешки дълг по спасяването на пациент, нуждаещ се от спешна помощ.”

В позицията се изтъква още: “Очакваме справедливо решение на разследващите органи за извършителите на проявената агресия. Вярваме, че нападателите ще получат справедливи наказания. Надяваме се да осъзнаят грешката си.

Апелираме към българската общественост за нетърпимост към подобни прояви, за толерантност и уважение към медицинските специалисти в България, които са се посветили на общественото здраве, на здравето и живота на всеки един от нас!”

 

Позицията на БАПЗГ можете да видите ТУК