БАПЗГ в своя позиция: АПЕЛИРАМЕ ЗА БДИТЕЛНОСТ И НЕТЪРПИМОСТ КЪМ АГРЕСИВНИ ПРОЯВИ СРЕЩУ МЕДИЦИ

БАПЗГ изпрати своя позиция до медиите по повод физическа агресия срещу специалист по здравни грижи от Центъра за спешна медицинска помощ – Враца. В позицията, подписана от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева, се казва: Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъжда вероломното нападение и физическа саморазправа на непознат срещу специалист по здравни грижи от ЦСМП-Враца. 37-годишният медик (не споменаваме името му от съображение за неговата сигурност) се е връщал от дневна смяна в петък, 13 януари 2023 г., когато непознат мъж го е пресрещнал пред входа на сградата, където живее, с молба да му услужи с цигара. Медикът е започнал да търси кутията с цигари, когато непознатият с черна качулка е започнал да го удря с юмруци в областта на главата. Бързата намеса на съседи е предотвратила фатален край на нападението, но нараняванията са сериозни – разкъсно-контузни рани, хематоми, избити зъби… Пребитият медик е приет в Хирургичното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“.  С наранени душа и тяло, той сподели, че след възстановяването си, отново ще се върне на работа в служба на страдащите. Но изрази своите притеснения за сигурността на семейството си.

В позицията се изтъква, че БАПЗГ  очаква органите на реда да се произнесат в най-кратък срок за причините за нападението и неговият извършител. В документа се казва още: За съжаление зачестяват агресивните прояви срещу медици от Центровете за спешна медицинска помощ, които в непрекъснат режим на работа са ангажирани със спасяването на пациенти с опасност на живота. И тъкмо те често стават жертва на агресия от страна на уплашени пациенти, притеснени и отчаяни близки. Абсолютно недопустима е агресията срещу медицински лица, които правят всичко по силите си за да спасяват човешки животи. Грозно и зловещо е те да бъдат нападани на улицата, докато се прибират от поредната работна смяна, изпълнена с напрежение и много усилия.

Позицията завършав с апел за бдителност и нетърпимост към агресивни прояви срещу медици и благодарност към спешните медицински екипи в цялата страна, които въпреки трудностите и кадровия недостиг, правят всичко възможно за да помагат и да спасяват.

Позицията на БАПЗГ можете да видите ТУК