БАПЗГ в поздравление до акушерките: ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ПОСРЕЩАТЕ С ЛЮБОВ И ВДЪХНОВЕНИЕ НОВИЯ ЖИВОТ, ДА ДАРЯВАТЕ ВЯРА И НАДЕЖДА ЗА ПО-ДОБРО, МИРНО И СВЕТЛО БЪДЕЩЕ!

„Скъпи колеги, от името на Управителния съвет на БАПЗГ Ви поздравяваме с професионалния празник и Ви пожелаваме здраве, лични и професионални успехи, иновативен и борбен дух, удовлетвореност от осъществяването на благородната мисия, за която сте призвани! Продължавайте да посрещате с любов и вдъхновение новия живот, да дарявате вяра и надежда за по-добро, мирно и светло бъдеще! Честит празник, мили акушерки!“ Това се казва в поздравителен адрес до акушерките у нас, подписан от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева и зам.-председателя на УС на БАПЗГ Антоанета Димитрова по повод Международния ден на акушерката.

В поздравлението се изтъква, че на 5 май международната общност отбелязва професионалния празник на акушерките – добрите орисници, с помощта на които се ражда нов живот: “Милиони семейства по света отдават своята почит и признателност към акушерките, които със знания, любов и отговорност се грижат за женското здраве и благосъстоянието на новородените и майките. Световната здравна организация, ООН и Интернационалната конфедерация на акушерките слагат тази година акцент върху напредъка и прогреса в акушерската наука и практика с мотото „100 години прогрес“.

У нас също има напредък – в усъвършенстването на обучението и надграждането на знанията и уменията, в обновяването на медицинската апаратура, във възможността акушерки да осъществяват самостоятелни практики, както и да съветват майките в първите дни след изписването от болницата. Оценяваме и стъпките за повишаване на трудовите възнаграждения.“

В поздравителния адрес се акцентира върху необходимостта от „още усилия, инвестиции и политически консенсус за развитието на акушерската професия, за привличането на млади хора към нея, за повишаването на нейния обществен имидж, за приемането на акушерски стандарт така, че акушерките да разгърнат своя пълен потенциал, да се развиват в професията на родна земя в името на националния просперитет.“ Изтъква се, че усилията на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и занапред ще бъдат насочени за постигането на тези цели.“

БАПЗГ улесни акушерките като качи в сайта си линк за присъединяване към безплатна 24-часова онлайн конференция (Virtual International Day of de Midwife 5 May 2022 – #VIDM22), посветена на Международния ден на акушерката и организирана със съдействието на СЗО. В деня на своя празник желаещите имаха възможност да чуят 48 презентации от 6 континента.

 Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК