БАПЗГ АПЕЛИРА КЪМ ЗДРАВНИТЕ МЕДИАТОРИ И СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ ЗА ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ УСИЛИЯ СРЕД МАРАГИНАЛИЗИРАНИ ГРУПИ И ОБЩНОСТИ В ПОСОКА ПРЕВЕНЦИЯ НА НАСИЛИЕТО НАД МЕДИЦИ

БАПЗГ изпрати днес, 22 юли 2020 г., своя позиция до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и председателя на УС на Националното сдружение на общините в България инж. Даниел Панов по повод агресия на пациент и част от придружаващите го лица срещу дежурен медицински екип от ФСМП – Дупница. В позицията се казва: Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи осъжда остро агресията, която са проявили пострадал мъж и част от придружаващите го лица спрямо дежурния медицински екип във Филиала за спешна медицинска помощ в Дупница към ЦСМП – Кюстендил и извикания впоследствие д-р Сотир Каралийски, специалист по ортопедия и травматология.

Неприятният инцидент е станал в нощта срещу 19-ти юли, неделя. Млад мъж във видимо нетрезво състояние с порезна рана от стъкло на ръката е буйнствал и обиждал медицинските специалисти. Обиди към екипа са отправяли и някои от придружителите му, които вероятно също са били под въздействието на алкохол. Друга част от близките на мъжа са се опитвали да го убеждават и обуздават да не влиза в саморазправа с медиците. Въпреки тежките обстоятелства и реалните рискове за здравето си, медицинските специалисти са изпълнили своя човешки и професионален дълг като са оказали нужната спасителна медицинска помощ на пострадалия.

В позицията, подписана от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева се казва още: Давайки си сметка, че става дума за нараняване вследствие на битов инцидент, последствията от който рефлектират с цялата си тежест и върху медиците, БАПЗГ призовава пациентите и техните близки да се отнасят с нужното уважение и респект към медицинските специалисти. Според статистиката най-често на агресия са подложени медиците от спешните медицински центрове, техните филиали и приемните спешни отделения. Обикновено агресорите са хора от маргинализирани групи, които, търсейки спешна помощ, изливат съвсем незаслужено своите делнични проблеми, притеснения и недоволство под формата на агресия срещу медицинските специалисти, към които се обръщат за помощ. Тъй като недопустимата вербална и физическа агресия срещу медици у нас се повтаря периодично, апелираме към здравните медиатори и социалните работници за целенасочени усилия сред тези групи и общности в посока превенция на насилието над медици.

Позицията на БАПЗГ можете на видите ТУК