АКЦЕНТИ В ТРЕТИ БРОЙ НА ЕЛЕКТРОННИЯ БЮЛЕТИН „ЗДРАВНИ ГРИЖИ“

„Пандемията показва порочната действителност в здравеопазната система поради критичната липса на медицински специалисти, най-вече на медицински сестри. За съжаление данните, които БАПЗГ огласява повече от 10 години относно недостига и демографската характеристика на медицинските сестри и акушерките се потвърди наскоро от национално представително проучване. Все повече нараства възрастта и все повече намалява броят както на медицинските сестри, така и на акушерките. Всяка трета медицинска сестра и всяка четвърта акушерка са в пенсионна възраст.“ Това казва в уводните си думи председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в трети брой на електронния бюлетин „Здравни грижи“ за 2022 г. Тя допълва, че тревожните данни са споделени по време на дискусията „Кадровият дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промяна“, организирана от “Индекс на болниците“ и Clinica.bg с участието на здравния министър Асена Сербезова,  председателят на Комисията по здравеопазването доц. Антон Тонев, заместник-министри, депутати, мениджъри на водещи лечебни заведения, бивши министри на здравеопазването.

„В дискусията ясно пролича загрижеността на управляващите за острия недостиг на медицински специалисти и те поеха ангажимент да изготвят мерки за излизане от кризата, сред които осигуряване на по-добро заплащане на труда, увеличаване на бройката за кандидат-студентите, осигуряване на стипендии и т.н. –  все неща, за които БАПЗГ отдавна настоява за да бъде спасено съсловието. Иска ми се да вярвам, че обещанията на управляващите са искрени и подкрепени с отговорност за бъдещето на българското здравеопазване“, изтъква още Милка Василева.

В броя има информация за мълчаливия протест на медицински сестри, който се проведе на 1-ви март пред Министерството на здравеопазването. Протестът бе организиран от Синдиката на българските медицински специалисти и беше подкрепен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

В рубриката „Продължаващо обучение“ може да се прочете повече за организираните и проведени от БАПЗГ четири  безплатни онлайн обучения, посветени на кардиопулмоналната ресусцитация, сърдечната недостатъчност, новородените деца на майки с COVID-19 инфекция и кислородотерапията.

В рубриката „Добри дела“ разказваме за медицинска сестра Милена Петкова-Богданова от Раковия регистър към Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков“ във Варна, която стана доброволка за няколко седмици в дарителската инициатива на Фондация „АДРА – България“ за подпомагане на бежанците от Украйна с най-необходимото – хранителни продукти, вода, сокове, лекарства, санитарно-хигиенни материали,  спално бельо, детски храни и дрешки.

В рубриката „Млада смяна“ има информация за предварителната кандидатстудентска кампания в Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ – Варна и неговите филиали в Сливен, Шумен и Велико Търново. Разказваме още за 10-процентното увеличение на заплатите и стипендиите в медицинските университети в София и Варна; за благотворителните инициативи на студенти и преподаватели от специалностите „Рентгенов лаборант“ и „Рехабилитатор“ в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към МУ-София; за  безплатния тримесечен достъп до онлайн научни списания и книги на издателство Bentham Science за студентите и изследователите от Медицински университет – Пловдив; за Конвенцията за създаването на Европейски трансграничен университет АКРОС, подписана на 7 март т. г. от ректорите и президентите на 10 европейски висши училища, сред които и Русенският университет „Ангел Кънчев“.

В броя могат да се прочетат и новости в медицинската наука и медицинската практика, актуални здравни новини от България, ЕС и света.

 

Брой 3/2022 на електронния бюлетин „Здравни грижи“ можете да видите ТУК