АКЦЕНТИ В ДЕСЕТИ БРОЙ НА ЕЛЕКТРОННИЯ БЮЛЕТИН „ЗДРАВНИ ГРИЖИ“

В своите уводни думи председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева споделя за успешното провеждане на Национален форум по здравни грижи под надслов „Здравните специалисти – ключ към по-добро обществено здраве“, организиран от Регионална колегия на БАПЗГ – Шумен и Филиал Шумен на МУ-Варна.

Повече от 250 професионалисти по здравни грижи от цялата страна имаха удоволствието да присъстват и да се запознаят с повече от 40 стойностни научни доклада. Събитието беше под патронажа на кмета на гр. Шумен и на проф. Соня Тончева, директор на Филиал Шумен на Мeдицински университет – Варна. Приятна изненада беше студентската постерна сесия с много иновативни предложения. Това ни дава надежда, че се подготвя ново поколение медицински сестри и акушерки, които ясно осъзнават важността на професиите си и искат да работят в България, но очакват по-добри заплати и по-добри условия на труд.”

Милка Василева отделя внимание и на нарастващите протести и предупредителни стачни действия, които са организирани от Синдиката на българските медицински специалисти, от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и синдикат „Защита“: “Исканията са идентични – спазване на Колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“, стартова заплата от 1500 лева за професионалистите по здравни грижи, която се оказа непостижима за доста лечебни заведения. За пореден път бяхме излъгани.”

Председателят на БАПЗГ подчертава: “В условията на политическа нестабилност, препускаща инфлация и ниски доходи, професионалистите по здравни грижи декларират, че ако не се получи необходимият политически консенсус за промени в българската здравеопазна система и постигане на достойно заплащане на техния труд, са решени на стачни действия. Надяваме се новото правителство да осъзнае, че исканите промени са в името най-вече на българските граждани, които не получават очакваните здравни грижи поради тежък кадрови дефицит. Медицинските специалисти не разполагат с много време за чакане.”

В рубриката “Трудови права” можете за прочетете информация за безплатен интерактивен курс на тема “Нашите трудови права”, организиран от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Синдиката на българските медицински специалисти. Той бе проведен на 8 октомври 2022 г. с участието на 112 специалисти по здравни грижи от цялата страна.

В броя е пубикувана позицията на БАПЗГ по повод протестни действия на медицински сестри в “МБАЛ-Добрич”.

Представени са информации за интересни форуми в Шумен и София.

Над 300 професионалисти по здравни грижи, университетски преподаватели  и студенти от цялата страна взеха участие в проведе XVI Национален форум на специалистите по здравни грижи под надслов „Здравните специалисти – ключ към по-добро обществено здраве”, който се проведе в Шумен. По време на събитието участниците споделиха ценен опит, представиха резултати от изследователската си дейност, обсъдиха настоящите проблеми на съсловието, обмениха мнения по различни въпроси.

Научна конференция по имуноонкология с международно участие  се проведе от 21 до 23 октомври 2022 г. в столичния Астория Гранд Хотел.  Конференцията беше организирана за втора поредна година от Българското научно дружество по имуноонкология в партньорство с Българското онкологично научно дружество. Поздравителен адрес от името на председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева прочете Петя Найденова, зам.-председател на УС на БАПЗГ: „Високият форум, който се провежда за втора поредна година, ще даде възможност на медицинските специалисти да се запознаят с най-новите тенденции в скрининга, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични заболявания. Ще бъдат представени най-нови медицински проучвания и опит, свързани с възможности за допълване и подобряване на терапевтичния процес като онлайн платформите, възможности за преодоляване на резистентността към имунотерапията, нови представители за имуномоделиране на противотуморния имунен отговор и др. Възможностите за дискусии и неформални разговори между специалистите ще допринесат за обмяна на ценен опит и създаване на нови приятелства.

В поздравлението си председателят на БАПЗГ изказа специални благодарности за организираната обучителна сесия за професионалисти по здравни грижи, благодарение на която участниците ще се  запознаят със специфичните грижи за пациенти на таргетно лечение и имунотерапия. „БАПЗГ адмирира и кредитира всяка инициатива за продължаващо обучение на медицински специалисти, която спомага за развитието на техните професионални знания и умения!“, се казваше още в поздравителния адрес.

В броя е отбелязано и високото отличие, което получи главната медицинска сестра в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен Красимира Танева – наградата „Милосърдие” на Община Сливен. Тя се присъжда за дългогодишна дейност и проявен професионализъм, за научни достижения, за висока гражданска отговорност в областта на здравеопазването и социалната политика на общината.

В броя може да се види и подробна информация за IV конгрес на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия, в който участието взеха повече от 170 медицински специалисти от страната и чужбина.

Публикувана е покана за предстоящата Юбилейна научна конференция с международно участие на тема „Традиции и бъдеще в медицината“, организирана от Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към Медицински университет-София. Форумът ще се проведе на 21 март 2023 г. в онлайн формат чрез платформата за видеоконференции ZOOM.

В рубриката “Млада смяна” има информации за промоции в университетски структури, обучаващи специалисти по здравни грижи в София, Враца, Варна, Шумен, Сливен и Велико Търново. Представена е и информация за проведената на 19 октомври 2022 г.  онлайн конференция на тема „Социална отговорност и здраве“, организирана от Българската секция към Международната мрежа по биоетика и Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ при Медицински университет – София.

В броя ще намерите още интересни и полезни информации.

Брой 10/2022 на електронния бюлетин „Здравни грижи“ можете да видите ТУК