АКУШЕРКИ ПРОВЕДОХА ОТКРИТ УРОК ЗА СВОЯТА ПРОФЕСИЯ В 119 СУ „АКАД. МИХАИЛ АРНАУДОВ” В СОФИЯ

На 16 януари 2017 г.,  в навечерието на Деня на родилната помощ (21 януари), акушерки представиха своята професия в часа на класния ръководител в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов”. Ръководството на училището откликна на инициативата за БАПЗГ за подобна среща с учениците. Тя се проведе в конферентната зала на училището, където се събраха ученици от единадесетите класове.

Антоанета Димитрова – дългогодишна акушерка и преподавател в специалност „Акушерка” към ФОЗ на МУ – София направи кратък исторически преглед на акушерската професия. Тя не пропусна да спомене и първите акушерки в България – Райна Попгеоргиева (по-известна като Райна княгиня) и Христина Хранова, работили веднага след освобождението на България от турско робство. А. Димитрова обясни, че бъдещите акушерки се подготвят по 27 учебни дисциплини с продължение на 4 г. с общ хорариум от 4675 часа. Практическата подготовка се извършва в рамките на 1140 академични часа в лечебни заведения с нужната акредитация.  Стана ясно, че акушерките не са само в родилните зали, но в отделенията по неонатология, педиатрия, акушерство и гинекология  и др.

Акушерката Камелия Спасова от Интензивното отделение на Майчин дом – София запозна гимназистите с грижите, които се полагат за бебетата, които са се родили с по-малко тегло или някакви здравословни проблеми. Нино Колева – студентка трети курс в специалност „Акушерка” във ФОЗ на МУ – София, която в края на м. г. бе отличена с наградата „Студент на годината” –  сподели защо е избрала акушерската професия, какви трудности и позитиви носи тя.