АКУШЕРКИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ТРЕТИЯ ПРАКТИЧЕСКИ СЕМИНАР ПО АКУШЕРСТВО, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ В АХЕЛОЙ

В периода 14 – 16. 06. 2019 г.  в Комплекс “Марина Кейп” – Ахелой  се проведе Третият практически семинар по акушерство, организиран от  Алианса на българските акушерки. В тридневния форум, който мина под мотото “Практиката през опита на практикуващите”, участие са взели 130 акушерки от цялата страна. Това съобщи за сайта на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи акушерката Петя Запрянова, член на Националния съвет по качество на БАПЗГ. Тя допълни, че по традиция при откриването на семинара е прозвучал Химнът на българските акушерки.

“Специален гост на Третия практически семинар по акушерство беше Йоери Вермюлен, който е акушер, секретар на Европейската асоциация на акушерките и Ръководител на Катедрата по акушерство в Университетския колеж „Еразъм“ в Брюксел, Белгия. Той представи как Европейското законодателство ръководи образованието на акушерките и акушерството в Европа”, разказа Петя Запрянова. “С интерес слушахме и  акушерката Уте Врон от Германия, която дойде  по покана на Генералния спонсор на събитието WELEDA. Всички лектори бяха изключително отговорни и дадоха максималното от себе си, за да бъдат представените от тях теми практични и полезни”, допълни още тя.

Д-р Ирина Владимирова е представила темата “Техника на млечното хранене”.  Презентацията на доц. д-р  Христо Мумджиев,  завеждащ Клиника по Неонатология към УМБАЛ “Д-р Ст. Киркович” – Стара Загора, е била на тема “Интелектуално развитие и поведенчески проблеми, свързани с недоносеността”.  Много интересни презентации са представили акушерка Дияна Петрова – асистент във Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна, д-р Мариела Даскалова – ембриолог , д-р Даскалов и др. Презентацията на Елена Василева е била посветена на темата “Хормони и кърмене”.

“Новата информация обогати знанията на всички колеги”, подчерта акушерката Петя Запрянова. Тя самата е представила изложба на тема “Кърмене” с авторски фотографии от нейната лична колекция. По думите ѝ лекционната програма е била толкова  натоварена, че на участниците не им е останало време да стигнат до плажа и морето. “Затова пък се завърнахме с нови знания и удовлетворени от срещата с колегите”, изтъкна Петя Запрянова.

Форумът е кредитиран по Единната кредитна система на БАПЗГ и всички акушерки, които членуват в Асоциацията, ще получат съответния брой кредитни точки.