АКУШЕРКИ И СТУДЕНТКИ РАЗДАВАХА ИНФОРМАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ НА 5 МАЙ

На 5 май 2017 г., когато се отбелязва  Международния празник на акушерката Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи организира информационна кампания за акушерската професия в цялата страна. Акушерки от различни болници разговаряха с млади майки и жени и раздадоха информационни материали. Образователни материали бяха раздадени и на граждани в парка на Студентски град в столицата. Листовките съдържаха съвети за бременността, менопаузата, профилактиката на рака на маточната шийка и на рака на млечната жлеза. Те получаваха като подарък розов балон във формата на сърце върху който беше изписано мотото на кампанията “Аз съм акушерка и съм до теб!”.

“Смятаме, че трябва да се възстановят женските консултации.  Направени са множество изследвания в световен мащаб, които доказват, че, когато една жена има достъп до акушерка, бременността протича нормално”, заяви пред журналисти председателят на БАПЗГ Милка Василева. “Законовият регламент трябва да бъде основан на съвременните акушерски модели, защото ние следваме добрите практики по света”, изтъкна Антоанета Димитрова, преподавател във ФОЗ на МУ – София и зам.-председател на БАПЗГ. Тя посочи като проблем невъзможността на акушерките да работят автономно, да консултират бременни и жени в извънболничната помощ, да оказват грижи за майката и новороденото в домашни условия.

Студенти от специалност “Акушерка” на МУ – София раздадоха рано сутринта на 5 май информационни листовки на пациентки в Първа АГ болница “Св. София”, Майчин дом, Втора АГ болница “Шейново”, МК “Д-р Щерев” и МБАЛ “Надежда”.