Професия Акушерка – трудна , отговорна и удовлетворяваща

Представяне на работата на акушерките в Клиника по Акушерство и Гинекология към УМБАЛ Свети Георги – ЕАД, гр. Пловдив

 

Клиниката е пребазирана на третия етаж в Хирургичен блок на бул. „Пещерско шосе” №66 през 2005 г. Тя e водеща в Пловдив и Южна България и  е предпочитано място за раждане   заради висококвалифицирания персонал от лекари и акушерки, които работят тук. Всяка пациентка получава професионални грижи, индивидуален подход и внимание.

Акушеро-гинекологичната клиника е профилирана в проследяването на високорискова бременност, раждания и извършване на пълния обем гинекологични и акушерски оперативни интервенции.

Неин ръководител е  Проф. Благовест Пехливанов Д.М.Н.

Главна акушерка е Дора Мрянова – магистър по Управление на Здравни грижи, Зам. Председател на РК Пловдив на Българската Асоциация на Професионалистите по здравни грижи ( БАПЗГ),  член на секция Акушерки  към Научното Дружество  по Акушерство и Гинекология.

  Description: 002 Description: H:\Презентация АГ 2\7r.jpgDescription: 021цDescription: H:\Презентация АГ 2\017а.JPG

В АГ клиника Пловдив работят 64 високо квалифицирани, амбициозни и отговорни акушерки, разпределени във всички звена на клиниката.

Те полагат денонощни грижи бременните, майките и бебетата да се чувстват добре. Вдъхват на пациентите сигурност, спокойствие и увереност, че се намират в сигурни ръце.

В АГ Клиника е извършен основен ремонт на всички болнични стаи. Стаите са с по 2 легла и самостоятелен санитарен възел. Създаден е  комфорт за родилките, бременните и болните. Всяко отделение разполага с по няколко VIP стаи с климатик и интернет.

Description: 023aDescription: IMG_2399Description: 094

Клиниката е първото болнично заведение в България основано на децентрализирано отглеждане на бебетата. Децата се отглеждат при майките и те са непрекъснато заедно през целия болничен престой.

След раждането бебето се поставя веднага на гърдите на майката и след задължителния престой от 2 часа в родилна зала, те се извеждат в РО и са отново заедно. Старша акушерка на РЗ е Милена Сандева – Магистър по Управление на Здравни грижи, член на секция Акушерки към НДАГ.

     Description: 021Description: 064Description: E:\Petia Snimki\2012\Презентация АГ 2\023.JPG

Има индивидуална предродилна и родилна зала, в която родилката се обслужва от допълнителна или избрана от нея акушерка. По време на раждането могат да присъстват съпругът или друг близък на раждащата жена, което наистина подпомага естественото напредване на раждането.

Освен присъствие на бащата и обезболяване с епидурална упойка, предлагаме и възможността таткото да пререже пъпната връв.

   Description: H:\Презентация АГ 2\4r.jpgDescription: H:\Презентация АГ 2\10r.jpgИмаме родилна зала за водно раждане.Нашата клиника е единственото място в Южна България, където се предлага тази услуга. Ваната е белгийска, в нея се ражда по-бързо и по-безболезнено. Родилките се чувстват много релаксирани след раждането и интересът към нея е доста голям.

В клиниката наблягаме на естественното хранене на децата – кърменето. Стимулираме майките да кърмят, помагаме им при първото кърмене, съветваме ги как да продължат в къщи.

Имаме и сертифициран консултант по кърмене - ак. Петя Запрянова. Тя е преминала специализиран курс на обучение за медицински консултанти към Национален комитет по кърмене. Ак. Запрянова помага на родилките да се справят с възникналите проблеми, за да изпитат удоволствието от кърменето.

    Description: 13rDescription: 020Description: 019

От няколко години по нициатива на списание 9 месеца в  клиниката е въведен ден на Отворени врати. Всяка втора и последна сряда от месеца бременните имат възможността да посетят и разгледат клиниката. Това се прави с цел да се преодолее страха от раждането. Посреща ги акушерка Сандева, развежда ги из клиниката и ги запознава с условията за раждане.

Неонатологично отделение

В отделението функционират интензивен, постинтензивен и физиологичен сектор, в което работят 15 акушерки. Старша акушерка е Блага Байлова – магистър по Управление на човешки ресурси, член на секция Акушерки към НДАГ

Description: 040Description: 042Description: 062              Description: 062fDescription: 052Description: 055

В Интензивен сектор се провежда интензивно лечение на нуждаещите се новородени, родени в клиниката и приведени от региона на Пловдив и Южна България. Работата на акушерките в интензивен сектор е строго специфична и изключително  отговорна, поради увеличаване на броя на недоносените бебета и завишаване на % на тези с тегло под 1000 грама.

Акушерките постъпват на работа тук след специално обучение.

Отделението разполага с модерна и достатъчна апаратура за диагностика и лечение на новородените: високотехнологични кувьози, апарати за дихателна вентилация, лампа за интензивна фототерапия, перфузори, монитори и др. Добре оборудваната материална база и качествени консумативи позволяват прилагането на най-съвременни, диагностични и терапевтични методи в неонатологията.

Има специално помещение, където се провежда ритуала по изписване на новороденото. В реновираната и оборудвана от фирма Cipolino зала детската акушерка предава новороденото в ръцете на таткото. Това е един от най-щастливите моменти  в живота на всяко семейство.

Завършваме  2012 година с малко по-малко раждания от предходната година - 1993 раждания, но на фона на общата намалена раждаемост за страната е очаквано и нормално. От тях 30% са  завършили оперативно  чрез Цезарово сечение.

През 2012г в  клиниката се родиха 33 двойки близнаци и една жена роди тризнаци.

.Description: 101Description: 100Description: 099                                          

Акушерската професия е трудна и отговорна, но и изпълнена с много положителни емоции. За да работиш като акушерка трябват много любов и всеотдайност. Акушерството не е за всеки - него могат да го практикуват само избраници на съдбата.

Презентацията е изготвена от Ст. Ак . Петя Запрянова

Клиника по Акушерство и гинекология УМБАЛ,, Св. Георги ‘’ , гр.  Пловдив       сл. тел 032 60 27 25    GSM  0889809775,   e-mail: Petralia62@abv.bg