ПРЕДСТАВЯНЕ НА РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА ВТОРА ГРАДСКА БОЛНИЦА -СОФИЯ         

 

 

   Втора МБАЛ София е открита на 22. 12. 1957 година и в края на 1958 година вече функционира като Многопрофилна болница. Скоро след началото на 1958 година започва трудната и отговорна задача за обучаването и организацията на работата на новосъздаденото Акушеро-гинекологично отделение.

На 11. 02. 1958 година се ражда и първото дете в Родилното отделение – Стефан Христов Проданов, който сега би трябвало да бъде на 55 години.

За това време може да си спомняме с благодарност и признателност за първите ентусиасти и пионери на това дело. В  самото начало те са проф. Дим. Радонов; д-р Б. Георгиев; д-р Ж. Хубенова и старши акушерки Мицова и Стамова.

През 1965 година болницата е утвърдена като клинична база, в която израстват много подготвени и авторитетни специалисти акушер-гинеколози и акушерки. Създаденият работен стил и вътрешен ред в отделението го правят притегателна база за нуждаещите се от родилна помощ. Клиниката и в частност  Родилното отделение привличат вниманието и на университетските власти и то  става база за обучение на студенти; стажант лекари и специалисти от страната и чужбина.

В цялостната организация при провеждането на учебната и лечебна работа безпорно се откроява фигурата на вече покойния проф. Д. Радонов. За осъвършенстването на диагностично-лечебния процес и развитието на отделението са оставили следи и са дали своя принос в различни периоди преминалите през клиниката и отделението известни в столицата и страната професори Б. Папазов, Л. Яръков, А. Атанасов, а посъдво и  проф.  А. Карагьозов, доц. В. Гунев и още цяла плеада незабравими лекари. Базата се използва непрекъснато и за подготовка на акушерки.

Отделението започва с 55 легла, като в тях са включени и легла за интензивно

наблюдение на рискови бременности в последния месец на бременността. През 2009 година бе извършен ремонт на отделението и беше обновено изцяло обзавеждането с нова болнична мебел, което заедно с 4-те ВИП стаи го категоризира като най-изисканото столично Родилно отделение.

            Капацитетът на отделението е определен за обслужване на 20 легла с Заповед № 3442/ 08. 11. 2005 година.

Физиологичен пуерпериум:

6 стаи с по 2 легла

4 ВИП стаи със собствен санитарен възел по 1 легло

Изолационен сектор със септична родилна зала – 4 бокса с по 1 легло

Извън тези легла разполагаме и със следните функционални:

2 предродилни зали с по 2 легла

2 легла към операционна за наблюдение на оперираните жени през първите 24 часа

Отделението притежава една Родилна зала с две родилни легла и собствена Операционна само за акушерски операции, оборудвана съгласно стандарта по хирургия и анестезиология. В Родилната зала се извършва постоянно мониторно наблюдение на раждащата, както и постоянно мониторно наблюдение от завеждащ Родилно отделение.

В отделението се провеждат два пъти в месеца „Отворени врати”, където бременните се запознават с реда и структурата му и се информират за необходимите им вещи за конфортното пребиваване в него.

За качеството на обслужване, комфорта и професионалното отношение на персонала черпим сведения от благодарностите на преминалите родилки,  написани в Интернет сайта ”Раждане във Втора МБАЛ”; анонимните анкети,  които се пускат ежедневно при изписване, а също така и в „Книгата за похвали и оплакване”, за което безкрайно им благодарим ! Това разбира се ни задължава да бъдем още по-големи професионалисти и още по-отговорни към здравето на всяка една родилка и бебе.

 

 

 

 

 

 Раждане във втора градска болница София

 

 

 

 

 

Раждане във втора градска болница София

 

 

 

 

Раждане във втора градска болница София

 

Раждане във втора градска болница София