Около 10 000 са участвалите в протеста на медиците

Около 10 000 протестиращи срещу кризата в здравеопазването са взели участие в митинга пред храм - паметник „Св. Александър Невски” на 15 февруари 2007г. по официални данни на БЛС и БАПЗГ, съобщават организаторите.

Протестни митинги срещу кризата в здравеопазването същия ден се проведоха още в Бургас, Варна, Добрич, Каварна, Плевен, Никопол и др. В тях се включиха лекари и професионалисти по здравни грижи, които не са на смяна.

Всички пациенти, потърсили лекарска помощ по време на протеста са били обслужени от персонала, който е бил на работа по график.

 

Как пресата видя протеста на БАПЗГ и БЛС

Любен Корнезов се запозна с исканията на протестиращите лекари и медицински сестри

Автор(и): Агенция Фокус
15.02.2007

Група от представители на лекарите и медицинските сестри внесе декларация с искания до председателя на Народното събрание Георги Пирински, предаде репортер на Агенция “Фокус.

Поради отсъствието на Георги Пирински от страната, документът е бил приет от заместник-председателя на парламента Любен Корнезов.

Съветникът на Български лекарски съюз по Националния рамков договор д-р Димитър Петров каза пред журналисти, че Любен Корнезов е изслушал исканията на съсловието. Той е обещал да размножи декларацията и да я разпространи сред всички парламентарни групи и комисии.

ИТАР-ТАСС: Хиляди медици излязоха по улиците на София, за да привлекат вниманието на властите

Автор(и): Агенция Фокус
15.02.2007

Хиляди медицински работници излязоха днес по улиците на София, за да привлекат вниманието на властите върху проблемите в здравеопазването, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

Лекарите и медицинските сестри алармират за “системна криза” в здравния сектор и настояват за европейско финансиране на системата за медицинско осигуряване, както и за създаване на условия за оказване на качествена и достъпна медицинска помощ, отбелязва агенцията.

Медиците в България, където за здравеопазване се отделят два пъти по-малко средства в сравнение с останалите европейски държави, срещат подкрепата на 600 хиляди лекари от ЕС, съобщи президентът на Европейската федерация на лекарите Клод Ветцел

Над 8 000 лекари протестираха вчера срещу кризата в здравеопазването

Автор(и): Агенциия Фокус
16.02.2007

 

Над 60 автобуса с лекари и медицински сестри от цялата страна пристигнаха вчера в София, за да изразят несъгласието си с водената здравна политика и да представят исканията си пред управляващите.

Националният протест на медицинската общност в България започна в 13.00 часа на площад "Св. Александър Невски". В него взеха участие над 8 000 души, членове на Български лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, пациентски и пенсионерски организации.

На митинга присъства президентът на Федерацията на европейските лекари на държавна практика д-р Клод Ветцел. Протестът протече под надслов "Криза в здравеопазването - Европейско финансиране за достъпно и качествено здравеопазване". Лекарите издигнаха плакати с лозунги: "Здравната каса - беззаконие от класа", "Некомпетентните вън от здравната система", "Накажете виновните за кризата" и др.

Митингът започна с химна на Република България.
Д-р Клод Ветцел заяви: "За вашето правителство здравеопазването не е приоритет" и добави, че това трябва да се промени. Д-р Ветцел съобщи, че е упълномощен от всички членове на ръководената от него федерация - общо 600 хиляди лекари да изрази тяхната подкрепа към българските им колеги.

Председателят на Български лекарски съюз д-р Андрей Кехайов посочи: "Крайно време е правителството да гарантира здравето на гражданите. Крайно време е здравеопазването да стане национален приоритет".

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов пък настоя Народното събрание да приеме Закона за пациентите, който се бавел вече пета година. По думите на Таушанов Министерството на здравеопазването трябва публично да обяви тези, които са писали Здравната стратегия.

Необходимо било и да се обясни какво гарантира тази стратегия на пациентите и лекарите.
По-късно напрежението ескалира. Всички започнаха да викат "Оставка". Медиците поискаха оставката на зам.-министъра на здравеопазването Емил Райнов, който е и председател на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Те настояха още министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски да се извини публично на цялата медицинска общност в България, заради възникналите проблеми.

Журналистът Велизар Енчев пък призова здравните служители да протестират всяка седмица до приемането на техните искания. По късно медиците, протестиращи на площад "Св. Александър Невски", приеха декларация с искания, която да връчат на председателя на Народното събрание Георги Пирински и на министър-председателя на България Сергей Станишев.

В декларацията служителите в здравната система настояват за европейско финансиране на здравеопазването в България като то да бъде изведено в основен приоритет на управляващите. Незабавно трябвало да се възстанови договорното начало чрез промяна в Закона за здравното осигуряване, възстановяваща текстовете съществували до декември 2005 г..

От бранша настояват за създаване на ясна нормативна база и адекватно заплащане на медицинските дейности, финансирани от Държавния бюджет, както и за спешно разглеждане и приемане на проектозаконите за правата на пациентите. Медицинските служители поискаха още управляващите да изпълнят предизборните си ангажименти в сферата на финансирането на здравеопазването.

Веднага след протеста контактна група внесе декларацията в Народното събрание. Тя бе приета от зам.-председателя Любен Корнезов, който обеща документът да бъде разпечатан и разпространен сред всички парламентарни групи и комисии.

В същото време друга контактна група и всички протестиращи тръгнаха към сградата на Министерски съвет. Там същата декларация бе приета от началника на кабинета на министър-председателя. Пред сградата на Министерски съвет д-р Андрей Кехайов каза на участниците в протеста, че ако до 15 март не бъдат решени част от проблемите в българското здравеопазване, с резолюция ще бъде информиран Постоянният комитет на лекарите в Европа за случващото се у нас. "Имаме нужда от европейско финансиране и незабавно решаване на проблемите, а не от обещания", посочи още д-р Кехайов.

Протестиращите медици настояха за среща с министър-председателя Сергей Станишев утре или в понеделник. "Няма да отстъпим от исканията си", заяви д-р Кехайов пред чакащите го пред Министерски съвет лекари и медицински сестри.
Протестиращата медицинска общност бе категорична, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще започнат ефективни стачни действия.

Докато част от изпълнителите на здравни грижи изразиха позицията си като участваха в националния протест, още около 50 лекари и медицински сестри в Добрич излязоха на митинг в двора на местната многопрофилна болница. Протести бяха изразени във Варна, Пловдив, Плевен и много други български градове.

Mediapool

Гайдарски предвижда
По-високи заплати на медсестрите в бюджетната сфера
16 Февруари 2007

Предвижда се заплатите на медицинските сестри, работещи в лечебните заведения на бюджетна издръжка, да се повишат с 15-20%, каза в петък пред журналисти здравният министър проф. Радослав Гайдарски.

Увеличението се отнася единствено до медсестрите от домовете за медико-социални грижи за деца, спешните центрове и тези за трансфузионна хематология, както и от психодиспансерите. Там обаче работят малка част от сестрите у нас. Въпреки че те обслужват особено тежки случаи, заплатите им са около 180 лева.

Повечето сестри са концентрирани в големите болници, където заплатите са сравнително по-високи от тези в лечебните заведения на бюджетна издръжка, но все пак си остават ниски. Поради тази причина много медицински сестри напускат страната.

Внесеното в Министерски съвет предложение на Гайдарски предвижда повишението да е стане със задна дата от първи януари.

Заплатата от 180 лева, която тези сестри получават в момента са обидно ниски и има вариант всички те да си потърсят работа в други страни. Това от своя страна ще създаде голям проблем с недостиг на кадри в българското здравеопазване, призна ресорният министър.

Изказването му идва ден след като няколко хиляди медици от цялата страна протестираха срещу кризата в здравеопазването. Едно от исканията на лекарите бе Гайдарски да се извини на съсловието заради обидни квалификации.

Във връзка с това настояване здравният министър отговори: "Никога не съм обиждал българските лекари, за да им се извинявам". Той обясни, че се е запознал с декларацията на протестиращите и че по някои от исканията екипът му отдавна работи.

Гайдарски за пореден път подчерта, че хаос в здравеопазването няма. Според него Българският лекарски съюз не си е свършил работата по договарянето за 2007 година и сега има неоснователни претенции.

 


БТА:

Вече се бунтуват съсловията, а не народът", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Според автора 9 февруари 2007 г. е показал, че протестите в България повече няма да бъдат всенародни, а могат да бъдат само съсловни. "Иска ми се да видя мащабен митинг с искане към правителството за ускоряване темповете на растеж, така че ръстът на БВП да достигне не 6, а 10 на сто", коментира в материал за "24 часа" социологът Кънчо Стойчев. Според него протестите в момента вървят с неясни послания, съпроводени с опити за политизация, и в някакъв смисъл са вън от дневния ред на обществото с изключение на лекарския протест. "Тъпата ни държавна машина не се страхува от лекарите, страхува се от таксиметровите шофьори", коментира "Труд". "369.33 лева - това е средната месечна заплата в системата на Министерството на здравеопазването за 2007 г., пише в друг материал "Труд", който определя сумата като "скандално мизерна". Вестниците информират, че здравният министър Радослав Гайдарски е внесъл предложение в МС заплатите на медсестрите в бюджетната сфера да бъдат увеличени със задна дата от 1 януари т.г с 20 на сто. ***

 

Лечков поиска преразглеждане статута на Медицинския колеж 16.02.2007, Дарик радио Кметът на Сливен Йордан Лечков поиска от министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски да бъде преразгледан статута на Медицинския колеж в Сливен. “Считам, че Медицинския колеж в Сливен, като структурно звено на Тракийски университет в Стара Загора, е с много добра програмна акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация, която е в сила до 2009 г., и е достатъчен мотив за възстановяване приема на студенти по специалностите “медицинска сестра” и “медицински лаборант” в рамките на 40 места, крайно необходими за нуждите на региона, се казва в писмото на кмета Лечков до министър Гайдарски.Учащи в медицинските колежи готвят протести в понеделник 17.02.2007, zdrave.net Ръководството на КНСБ се солидаризира с учащите в медицинските колежи в страната, които на 19 февруари, понеделник, от 11:00 ч., организират протест пред Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на синдикалната организация. В протеста ще се включат учащите от медицинските колежи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Благоевград, Стара Загора.  “Младите бели” искат учащите във всички специалности от медицинските колежи да завършват с образователна степен “бакалавър”, както са медицинските сестри и акушерките. Става въпрос за специалистите рехабилитатори, зъботехници, помощник-фармацевти, рентгенови лаборанти, клинични лаборанти, санитарни инспектори, незрящи масажисти и др.  Заедно с “младите бели” КНСБ настоява за незабавно предприемане на действия от Министерствата на образованието и науката и на здравеопазването, и парламентарните комисии по здравеопазване и образование за гарантиране на степен “бакалавър” за всички медицински специалисти”. Д-р Христов настоява и за намиране от изпълнителната власт на институционално решение за обучението за повишаване на академичността.