Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.08.2016)
 
        ОБУЧЕНИЕ НА МЕДСЕСТРИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ВЪВЕЖДА ЮГОЗАПАДНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ
        Тази учебна година Югозападният университет "Неофит Рилски" въвежда обучение на английски език за специалност "Медицинска сестра". Обучението е с продължителност четири години за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър", информират от университета. Студентите, които желаят да се обучават в тази специалност ще заплащат такса в размер на 3000 евро, допълва "Zdrave.net". Подготовката се осъществява по учебен план и програми, отговарящи на националните и международни образователни стандарти. По време на обучението си бъдещите медицински сестри ще получат необходимите знания и умения за прилагане на качествени сестрински грижи, свързани с промоция на здравето, профилактика и лечение на заболяванията в болничната и извънболничната помощ. Специалността "Медицинска сестра" отговаря на изискванията и потребностите в системата на здравеопазването и социалната сфера и позволява на завършилите да се реализират успешно, отбелязват още от учебното заведение.
 
        ЗА ЦЕНИТЕ НА НЯКОИ МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ ПО МОРЕТО
        "Труд" се спира на цените на някои медицински услуги по морето. "Летовниците в Слънчев бряг плащат между 100 и 120 лв. минимум за пристигането на линейка от частна клиника. По груби сметки излиза, че линейките вземат над 20 лева на километър. Транспортът с частна линейка от Златните е за около 50 лв., тъй като към базовата такса за превоз от 30 лв. в рамките на града се добавя левче за всеки допълнителен километър", четем в ежедневника. Според изданието най-потърпевши са чужденците, от които командировани екипи в частни медицински центрове взимат по 60 паунда за обикновен преглед. "Източник на "Труд", даващ дежурства във въпросните центрове, разкри и схема за източване на здравни застраховки на западни туристи. След преглед чужденците задължително се пренасочват към лечебно заведение, чийто собственик държи и медицинския център. Там на пациента се извършват допълнителни изследвания и процедури, пише се епикриза и се представя пред застрахователя. Цените за услугите са европейски - операция на апандисит например струва 10 000 евро. Частни лица също разкриват временни кабинети по курортите, защото през лятото това е един от печелившите бизнеси", разказва публикацията.
 
        НИКОЯ ПЛОВДИВСКА БОЛНИЦА НЕ ИСКА ОБЕДИНЕНИЕ СЪС ЗАКЪСАЛАТА "СВ. МИНА"
        "Нито едно общинско здравно заведение в Пловдив не желае да се обединява в холдинг със закъсалата МБАЛ "Св. Мина". Болницата е потопена в дългове от 1,5 млн. лева, а лекари и персонал не получават в пълен размер заплатите си", четем днес в "24 часа". "Един от вариантите беше да се направи сдружение с останалите заведения, но шефовете им се опасяват, че ще прехвърлят средства към губещата "Св. Мина" и може и те да закъсат", обясни зам.-кметът Розалин Петков. Той е категоричен, че за тази година общината е изпълнила ангажимента си, като е дала безвъзмездно 1 млн. лева на лечебницата. "Следващата помощ от 1 млн. лева може да е догодина", допълни Петков. Той е провел разговори с НАП, като е помолил приходната агенция да не удържа осигуровки и данъци от "Св. Мина" за 2 месеца, за да може персоналът да има възнаграждения", допълва изданието. "Не е отпаднал вариантът лечебницата да бъде слята с МБАЛ "Св. Пантелеймон". Това обаче може да стане през септември след решение на общинския съвет", каза зам.-кметът. Според него бившата Втора градска имала двойно повече приходи от клинични пътеки. При сливането персоналът от "Св. Мина" щял да бъде запазен, единствено администрацията се намалявала", пише още вестникът.
 
        ИМА И ТАКИВА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
        Спасител-доброволец пази един от най-опасните плажове по Южното Черноморие. Това е неохраняемият плаж "Липите" край Синеморец. 40-годишният Светослав от Стара Загора охранява опасния плаж напълно безвъзмездно. Излиза от бурното море с подарените му плавници, на които пише "Морски ангел". Освен на плажа, Светослав спасява хора и в болница. След като е получил образованието си от февруари тази година работи като медицинска сестра в Стара Загора, научихме от "БТВ".
 
        ЗДРАВНИЯТ СЕКТОР - В ЧЕЛНАТА ТРОЙКА ПО НАРАСТВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ
        Здравният сектор е един от трите в страната с най-голямо увеличение на заплащането през второто тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на миналата година. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Секторът "Хуманно здравеопазване и социална работа" се нарежда в челната тройка с 9,5% ръст на заплатите, информира "Zdrave.net". Пред него са икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" - с 10.9% и "Преработваща промишленост" - с 10.6%, информират от НСИ. Средната брутна месечна заплата за второто тримесечие на 2015 г. е била 923 лв., за първото на 2016 г. - 963 лв., а за второто тримесечие на 2016 г. - 1011 лв., показват данните на националната статистика.