Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.07.2016)
 
        ГРАЖДАНИ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА МОСКОВ ЗАРАДИ ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК
        Граждани ще протестират на днес от 12:00 часа пред Министерство на здравеопазването на пл. "Света Неделя" с искане за незабавна оставка на министъра на здравеопазването Петър Москов, предаде репортер на "БГНЕС". Събитието се организира във Фейсбук и е свързано с пилотните тестове на системите за пръстови отпечатъци. "Искаме незабавната оставка на министър Москов заради това, че принуждава потърпевшите от системата хора, които я финансират, да могат да я ползват само срещу пръстови отпечатъци, като престъпници!", пише в призивът на организаторите на протеста. "Заради "реформата", която се състои в приватизиране на здравеопазването, дискриминиране на децата с увреждания, затрудняване достъпът им до здравни услуги. Заради всичките нормативни актове, които падат в съда. Заради унищожаването на Фонда за лечение на деца в чужбина. Заради грубото, нагло и безпардонно отношение и към пациентите и към лекарите, които не подкрепят псевдореформите му. Оставка и разследване!", се казва още там. Медията  припомня, че тази седмица в четири болници започнаха тестове на системата за пръстови отпечатъци, която трябва да се въведе в цялата здравна система от октомври месец.
 
        НЯКОИ ХОРА ИМАТ ПОЛЗА ОТ АТАКУВАНЕ НА ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК, СТРАХУВАТ СЕ ОТ КОНТРОЛ В НЗОК
        От манипулацията за пръстовия отпечатък имат полза хората, които се страхуват да има по-добър контрол в системата на здравеопазването. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в предаване по "БНТ" в отговор на въпрос, свързан с въвеждането на новия механизъм за вход в лечебните заведения. Д-р Шарков обясни, че става дума за устройство, което нито генирара, нито снема, нито съхранява, нито препраща истинския пръстов отпечатък. "Става въпрос за уникален идентификационен номер, който служи само за това пациентът да контролира дали касата плаща или не плаща за неговото лечение", заяви д-р Шарков. По думите му пациентът може да получава чрез приложение на своя телефон информация за това, че някой е поискал да бъде платено за неговото лечение в конкретно лечебно заведение и съответно той може да каже, че това не е вярно. Д-р Шарков бе категоричен, че сега няма такава възможност и това хората го установяват по-късно. "Това е уникална възможност, която се предоставя за първи път. Има редица европейски болници, които отдавна са го въвели, включително Франция има болници, в които пациентът ползва този свой уникален идентификационен номер дори при получаването на лекарства по три пъти на ден", обясни заместник-министър д-р Шарков. Той бе категоричен, че няма нито едно притеснение по отношение на лечебните заведения и колегите му, които честно и почтено вършат своята работа. "Единственото притеснение е в тези лечебни заведения, в които досега установявахме, но с доста голямо закъснение, че има подобни практики", коментира още ресорният зам.-министър. "Сега пациентът от октомври може да получи информация, че неговото лечение струва конкретно число, че бил хоспитализиран . Това е механизъм, който един път дава възможност за осъществяване на контрол от НЗОК, но по-важното е, че той дава в ръцете на пациента възможност също да осъществява контрол", категоричен бе той. Д-р Шарков призна, че използването на личните карти, които бяха въведени като механизъм преди пръстовия отпечатък в първите три месеца са имали ефект, но след това този ефект е започнал да намалява. Така например за първите три месеца ефектът е бил 3 млн. лв. и установени доста над 1500 фалшиви хоспитализации. Но след това са намерени начини за манипулация, включително било показано как се фалшифицира лична карта, което е престъпление. По думите на д-р Шарков, след като всички ние като граждани сме сигурни в това, че НЗОК непрекъснато се източва - действията против такъв ефективен контрол са в полза само на хората, които не работят почтено. На въпрос, свързан с демонополизация на НЗОК, д-р Шарков даде пример  с Чехия, където касите фалираха, а парите на хората изчезнаха. "Това, което ние променихме е финансирането на основния и допълнителен пакет", каза още д-р Шарков.
 
        Д-Р СЛАВЧО БЛИЗНАКОВ, ДИРЕКТОР НА БОЛНИЦА "СВ. АННА": ПРЪСТОВИЯТ ИДЕНТИФИКАТОР ПРОСТО ЗАМЕНЯ ЛИЧНИТЕ КАРТИ
        Пръстовият идентификатор просто заменя личните карти, нищо повече. Практически това е същата методика на Касата, но на едно малко по-високо технологично ниво, което улеснява и пациентите, и медицинските служители. Това каза д-р Славчо Близнаков, директор на болница "Св. Анна" в София. Тя е едно от осемте болнични заведения, в които се тества новата система, научаваме от "Zdrave.net". В "Св. Анна" пръстовият идентификатор е разположен на няколко места - на централна болнична регистратура, спешно отделение, големите отделения. "Не е необходимо пациентът да носи личната си карта, защото тези, които са в условия на спешност, се получава в някои случаи затруднение, ако не ги носят. В момента се дава възможност пациентът да се установи дали е здравноосигурен, дали е лекуван в тази болница досега и дали може да ползва правата си на здравноосигурен", допълни д-р Близнаков.
 

       ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БОЙКО ПЕНКОВ: ТОВА Е НАЧИН ДА СЕ ПОЛУЧИ УНИКАЛЕН НОМЕР, КЛЮЧ...
        Това е начин да се получи уникален номер, ключ - към сигурността на данните, които се събират, и към парите, за да не бъдат изразходвани напразно, разясни заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по "БТВ". Тепърва започваме да структурираме здравни досиета. Първо трябва да си заключим къщата и тогава да вкараме вътре данните, посочи той. По думите му здравеопазването е вторият сектор след финансовия, който ползва най-много биометрия. Той подчерта, че системата няма да стане излишна от 2018-а. Тогава ще се интегрира биометрията с чипа, посочи Пенков. 400 000 лева са похарчени за изработването на софтуера и неговото внедряване, каза още заместник-министърът. Ако някой откаже да даде пръстов отпечатък, е предвидено да се издава временна карта, докато влезе единната карта в България, което ще струва доста пари на пациента
 
        БЛС: НЗОК ХВЪРЛЯ НА ВЯТЪРА 8 МЛН. ЛЕВА
        "В никакъв случай не можем да бъдем против технологичния прогрес, но той се състои в електронното досие и в електронната здравна карта. И тогава ще видим колко и какви лекарства се предписват, тогава ще видим и какво е състоянието като една електронна епикриза. Това нещо ще бъде навсякъде достъпно до всеки един лекар, който се докосне до вас, или по-точно вие до него, и с ваше разрешение ще може да се прочете всичко, да бъде запознат той в детайли, с най-голяма достоверност. Сега това, което извършва пръстовият идентификатор е това, което правеше личната карта", каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и допълни, че по данни на съюза така на вятъра ще бъдат хвърлени 8 млн. лева, допълва още "Zdrave.net". Според него въпросът не е само в приема и в изписването, а в това, което влиза в алгоритъма на една или повече клинични пътеки в лечебно диагностичния план, ако се налага пациентът да бъде лекуван в една болница по една или по няколко. "Тези клинични пътеки, този алгоритъм и неговото изпълнение или неизпълнение води до разхода или евентуално до сторнирането на средства. Докато при електронното досие точно това ще бъде заложено, а пръстовият идентификатор е действително само идентификатор, нищо друго", допълни д-р Грозев.
 
        МЕДИЦИ ОТ СБАЛАГ "МАЙЧИН ДОМ" СПАСИХА БЕБЕТО НА РОДИЛКА С РАК НА ГЪРДАТА
        Акушер-гинеколози от СБАЛАГ "Майчин дом" успяха да спасят новороденото на родилка с онкологично заболяване. 32-годишна пациентка, болна от рак на гърдата, роди по спешност в шестият месец в лечебното заведение. Още докато бременността е била в ранен срок, пациентката е диагностицирана и оперирана, намираме в "Medicalnews". Лекарите я съветват да прекъсне бременността, но тъй като бебето е било много желано, жената отказва аборт, както и лъче и химиотерапия. За съжаление болестта бързо напредва и при приемането й в "Майчин дом" тя вече е с метастази в костите, гръбначния стълб и белия дроб, освен това и с редица придружаващи заболявания, като множествена склероза, високо кръвно налягане, нисък хемоглобин и голяма загуба на тегло. Пациентката е родила момченце с тегло 910 грама, което е във видимо добро състояние и в момента е в интензивното отделение, като за него се полагат изключителни грижи да бъде стабилизирано, каза доц. Николай Доганов, извършил секциото.
 
        ПОРЕДНО ЗАКЪСНЕНИЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ
        "Телеграф" се спира на поредно закъснение на Спешна помощ. "Линейка закъсня е повече от час за припаднал младеж в Бургас. Случката се разиграла в бургаския жк "Изгрев" пред блок 73 в морския град. "Прибирах се от работа в 20,30 ч, когато видях на земята млад мъж, казаха ми, че е бил там 40 минути преди аз да дойда. Имаше пяна по устата и се досетих, че може би става дума за епилепсия, затова не го докоснах", разказа Поли Чолакова пред "Флагман". Жената веднага се опитала да се обади на спешния телефон 112. Звъняла пет пъти, но резултат нямало", пише вестникът, без да уточнява дали това означава, че на 112 никой не е вдигнал, или е отказана линейка. "Излязох на улицата, за да търся някой, който да ми помогне и да заведем човека в болница. Имаше толкова много хора, но всички ме поглеждаха пренебрежително и се правеха, че не ме чуват , разказва жената. Край нея случайно минал лекар и веднага се притекъл на помощ. Обадил се на свой колега, за да извика линейка. "Този лекар беше много съвестен. Линейката дойде около 21,10 ч. Биха на момчето инжекции и го откараха в болницата. Благодарение на въпросния лекар, който впоследствие разбрах, че се казва д-р Русинов и е рентгенолог, човекът е жив", разказа Поли. От спешното обяснили, че мъжът е добре", пише още вестникът.
 
        ПРЕДСТОЯЩО ЗАКРИВАНЕ НА ОТДЕЛЕНИЯ В БЛАГОЕВГРАДСКАТА БОЛНИЦА
        "Монитор" информира за предстоящо закриване на отделения в благоевградската болница. "Очаква се да бъдат закрити очното отделение и уши, нос, гърло. Мотивът за това е, че са губещи звена и не носят приходи в здравното заведение, коментираха от директорския борд на най-голямата болница в Благоевградска област, съобщи Блиц. От ръководството са категорични, че закриването на двете отделения няма да лиши пациентите от специалисти", пише вестникът. Друга болница пък търси специалисти. "Общинският онкологичен диспансер в Бургас вече се сдоби с втори линеен ускорител. Той бе доставен преди броени дни и ще бъде разположен в непосредствена близост по първия. Това съобщават от общината в морския град. От медицинското заведение съобщиха още, че във връзка с новата апаратура леглата в отделението по медицинска онкология ще бъдат увеличени. Шефът на онкодиспансера в Бургас д-р Христо Дечев коментира, че едновременно с осигуряването на новия ускорител ще назначат допълнително терапевти, лекари и медицински сестри срещу добро заплащане", четем в "Труд".
 
        В МБАЛ-СМОЛЯН НАПРАВИХА ПЪРВИТЕ ЕНДОСКОПСКИ ОПЕРАЦИИ НА НОСА
        В МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" в Смолян бяха направени първите ендоскопски операции в Отделение "Уши, нос и гърло", съобщиха от болницата. Начело на екипа, извършил интервенциите на двама пациенти, е бил директорът на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов, национален консултант по УНГ-болести. "Жената е със заболяване на слъзните пътища, хроничен дакрио цистит, с възпаление на окото и наличие на гной", каза проф. Джамбазов. Той обясни, че направената оперативна интервенция се нарича "ендоназална операция на слъзните пътища", четем в  "Zdrave.net". С помощта на оптика е отворен слъзния сак, така че да се направи траен дренаж, чрез който да изтичат сълзите отново към носа и да се спре възпалението на окото. Това ще позволи в един по-късен етап на пациентката да бъде оперирана и наличната катаракта. Вторият пациент е мъж, опериран преди 7-8 години по повод на хроничен синузит с полипоза в носа. "Интервенцията тогава е била по стария начин - с микроскоп. Докато в момента с помощта на ендоскопската техника сме направили отново пансинусотомия с премахване на полипоза и откриване на отворите на всички синуси, така че те да нямат повече задръжка на гной и секрети и човекът да може да диша спокойно и максимално да може да подобрим обонянието му", допълни проф. Джамбазов. Операциите са направени с помощта на камери, като се работи само на монитор, на който се вижда всеки детайл от анатомията на човека. Директорът на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" - д-р Марин Даракчиев, е завършил курс по ендоназална хирургия и е извършил голяма част от оперативната интервенция. "Това дава всички надежди, че Смолян ще се присъедини към останалите центрове в България, които работят по тази методика", коментира проф. Джамбазов. Системата за ендоскопски операции е снабдена с различни видове оптики, с различни градуси и с промивна система и монитор. "Преди това разполагахме с камера и необходимия инструментариум, така че вече имаме пълен комплект. Техниката основно е закупувана сега с целева субсидия от Министерството на здравеопазването за дооборудване на системата в УНГ и Хирургично отделение", обясни директорът на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" д-р Даракчиев.