Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.07.2016)
 
        НЗОК ОБУЧАВА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ ДА РАБОТЯТ С НОВАТА СИСТЕМА ЗА ПРЪСТОВА ИДЕНТИФИКАЦИЯ
        Над 100 служители на националната и регионалните здравноосигурителни каси започват обучение как да работят с новата система за пръстова идентификация в болниците. Целта на обучението е експертите, които ще работят с договорните партноьори на касата да познават добре новата система, съобщава "БНР". От 1-ви октомври във всички болници ще се постъпва само след регистрация с универсален идентификационен код. Ако пациентът откаже тази регистрация НЗОК няма да заплати на болницата за неговото лечение. По желание здравноосигурените могат да активират мобилно приложение, за да получават смс-и от Здравната каса за извършено плащане.
Влизането в болници чрез пръстов идентификатор беше атакувано в съда от пациентски организации. Новата система за регистрация вече се прилага тестово в 6 болници в София и страната.
 
        БОЛНИЦИТЕ ТЕСТВАТ РЕГИСТРАЦИЯТА С ОТПЕЧАТЪК, ЛЕКАРИТЕ ОСТАВАТ СКЕПТИЧНИ       
        Екип на "БТВ" отиде в столичната болница "Света Анна", където пробват системата с пръстов отпечатък и установи, че първоначалната регистрация отнема по-малко от минута. Въвеждат се име, ЕГН, по желание - и телефон, на който да идва информация за всяка извършена манипулация. Самият пръстов отпечатък всъщност е уникална стойност, генерирана от данните на ръката и няма общо с това, което се дава, например, в полицията. "По-бързо протича регистрацията", посочи и сестра Светла Колева. Началникът на отделението по хирургия доц. Радионов коментира, че първите 24 часа на новата система не са показали нищо сложно в нея. "Моята позиция е, че е добре винаги да има адекватен и пълноценен контрол", допълни той. Не на такова мнение обаче са част от общопрактикуващите лекари. "Мисля, че няма колега, който да е съгласен и да е убеден в това, че с въвеждането на пръстовия отпечатък ще има някакво улеснение в лечебните заведения, било то в болнична или доболнична помощ. Аз мога да кажа, че пред кабинетите ни опашките ще стават по-големи и хаосът ще става все по-голям", коментира д-р Гергана Николова, която от 16 години е джипи. о думите й, в сегашния си вид, системата не дава никаква допълнителна информация за здравето на пациента. От Българския лекарски съюз също не одобряват въвеждането на пръстовия отпечатък. Това беше и една от причините за Националния протест на лекарите в началото на месец април. Тя запита какво ще се случи, ако пациентът не пожелае да даде отпечатък - не може да го накара и трябва всеки път да се попълват декларации за отказ. "Не знам защо повечето от лекарите са против използването на тази система. Може би битуват някакви митологии сред обществото", каза главният експерт от НЗОК Мартин Банков. По думите му тестовете на системата вървят добре и са показали, че отчитането на всяка процедура след първоначалната регистрация отнема по-малко от 30 секунди. Още една болница се е присъединила доброволно към пробите, а най-късно от 1 октомври сканирането на пръстов отпечатък ще стане задължително във всички болници, които работят с касата.
 
        ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ В ПЪРВИЧНАТА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ
        "Личните лекари също искат остойностяване на дейностите в първичната извънболнична помощ, става ясно след среща между Българския лекарски съюз (БЛС) и сдружението на общопрактикуващите лекари", пише днес "24 часа". "Двете страни ще настояват пред здравните институции да се определи точно какво включва понятието "капитация" - сумата, която здравната каса плаща месечно за всеки личен пациент на джипито. Те искат и остойностяване на медицинските дейности манипулации, домашни посещения, изследване с ЕКГ и друга техника, прегледи по повод състояния извън диспансеризацията и профилактиката. Лекарите настояват и за възстановяване на обвързването на потребителската такса с минималната заплата, за да се компенсира инфлацията", допълва ежедневникът и продължава: "Съсловните организации ще защитават по-високи цени на дейностите пред здравната каса и са против увеличение на планираните обеми в първичната помощ, "тъй като това представлява залагане на скрити икономии", пише в становището, огласено след срещата."
 
        БОЛНИ ЛЕКАРИ
        "Телеграф" информира за общопрактикуващи лекари, съборени от летни вируси. "Най-малко 15 джипита са стигнали до болница през последния месец заради летен вирус. За това сигнализираха пред "Телеграф" общопрактикуващи лекари. По думите им в София редица практики са останали затворени и пренасочват пациентите към заместниците си", пише вестникът. "Да, вече има колеги, които излязоха в болничен, а някои стигнаха и до вливане на системи. Особено при нашата професия малко невнимание и неспазване на правилата, разболяването е изключително лесно. На ден през кабинета ми минават близо 100-тина души и повечето от тях идват със симптоми", казва д-р Маргарита Петкова - общопрактикуващ лекар и педиатър, цитирана от изданието.
 
        ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА КАСАТА
        Няколко вестника отбелязват случая с източване на средства от НЗОК в Плевен. "Схема за източване на близо 500 хил. лв. от бюджета на здравната каса се проверява в Плевен, съобщи БНР. Полицията в града е претърсила кабинетите на ДКЦ-1, което от няколко години е частна собственост. Говорителят на МВР Марияна Цветкова обясни, че са иззети амбулаторни листове, лични данни на пациенти и пр. Лаптопи и таблети пък са иззети от две служебни лица. Проверката ще обхване дейността на центъра за периода от 1 октомври 2014 г. до 30 юни 2015 г.", четем в "Сега". "По думите на Цветкова става дума за създаване и използване на неистински или преправени документи, като са използвани лични данни на пациенти без тяхно знание, като опция. Процесуално-следствените действия са проведени в хода на досъдебно производство и под ръководството на районен прокурор, обясни още Цветкова. Случаят в Плевен идва на фона на започналото въвеждане на новата система за регистрация на пациентите с пръстови отпечатъци, чиято цел е именно да пресече измамите. Тя беше пусната пилотно в 6 болници, а до октомври трябва да обхване всички здравни заведения", отбелязва изданието.
 
        Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ: ВСИЧКИ СТАНДАРТИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕНАПИСАНИ
        "Земя" се спира на мнението на д-р Стойчо Кацаров по отношение на някои положения в системата. "Всички стандарти в здравеопазването трябва да бъдат пренаписани. Това е мнението на доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В момента стандартите налагат количествени критерии, обясни пред БНР позицията си Кацаров. Според него те са написани с единствената цел да бъдат закрити част от болниците, преди всичко общински и частни болници", пише изданието. "Здравната система е работила не по-зле преди 2010 година, когато е нямало нито един медицински стандарт, смята Кацаров. Стандартите бяха въведени през 2010 година, като един от мотивите, с които ги рекламираха, беше, че така ще се намалят разходите на Здравната каса и ще се повиши качеството на медицинската помощ. Те обаче трябва да станат стандарти за качество на медицинските услуги, а не да налагат количествени критерии кое колко квадратни метра трябва да бъде и колко на брой лекари трябва да има в едно или друго отделение", допълва публикацията.
 
        ОТРЯДЪТ ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ НА ВМА Е ОБУЧЕН ДА КООРДИНИРА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ПРИ КРИЗИ
        В рамките на 10 до 20 минути в работно време, Отрядът за бързо реагиране на Военномедицинска академия е обучен да координира медицинските дейности при кризисна ситуация. За това информира заместник-началникът на ВМА проф. Любомир Алексиев, цитиран от "БНР". "Задачата на медицинските органи е да направят така, че да има по-малко жертви от пострадалите и по-бързо да се възстановят хората, които са засегнати от това нещо. При такъв терористичен, примерно, акт не може да няма жертви. Чрез отряда за бързо реагиране има готовност организационно най-напред да откликнем на такова събитие. Има разработени планове, съвсем съкратени времена, в които сили и средства, човешки и материални, ще бъдат там, където е мястото на събитието", обясни проф. Алексиев. Според него последните учения за реакция при бедствие сочат, че е нужна по-добра координация между институциите, допълва "Zdrave.net". "Болници, "Бърза помощ", и от състава на МВР, от състава на армията. Това е един въпрос, който предстои пред нас да бъде решаван. Задължително трябва да наблегнем върху системата за евакуация на болните, върху системата на първичния триаж, готовността на големи здравни заведения да поемат големи контингенти. Това да се тренира, това да се прави, да се извършват обучения на хората", коментира още той.