Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.07.2016)
 

       ВСИЧКИ БОЛНИЦИ ЩЕ ПРИЕМАТ С ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК ОТ ОКТОМВРИ
        Най-късно до 1 октомври всички болници у нас трябва да са се снабдили с устройства за сканиране на пръстовите отпечатъци на пациентите си, иначе здравната каса няма да им плаща за извършените услуги, научаваме от в. "Сега". Това съобщиха от НЗОК вчера, след като в пет болници беше пусната пилотно новата система за регистрация. Целта е с въвеждането на системата касата да следи дали в болничните заведения се извършва реална медицинска помощ. Засега - до края на годината, въвеждането на пръстов отпечатък ще е задължително само за болниците. Липсата на такава система ще е основание за касата да не плати на съответното лечебно заведение за извършените услуги. По същия начин НЗОК може да реши да не плати и ако пациент откаже да се идентифицира пръстово. Това пък от своя страна най-вероятно ще доведе до отказ той да бъде приет в болницата. "Надявам се всички здравноосигурени лица да подходят по максимално отговорния начин и да използват това, което им даваме в ръцете, за да контролират собствените си пари", заяви шефката на IT дирекцията на НЗОК Гергана Немчовска. Според нея изработването на системата е изцяло съобразено с изискванията на Комисията за защита на личните данни и няма място за притеснение на пациентите, чиито пръстови отпечатъци ще бъдат сканирани. Тя обясни, че нито в компютрите, нито в устройствата за проверка на отпечатъците ще се задържат данни. Информацията ще бъде директно изпращана в сървъра на НЗОК. Същевременно вчера се разбра, че системата е поредната инициатива на здравния министър Петър Москов, атакувана в съда. Сдружението на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването смятат, че въвеждането на пръстови отпечатъци противоречи на законите. Те оспорват и мотивите към наредбата, според които за прилагането на системата не са необходими финансови средства. По техни сметки общият разход ще надхвърли 4 млн. лв., а отделно касата вече обяви обществена поръчка за близо 500 000 лв.  
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА " ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК"
        Точно 25 секунди отнема чекирането в болниците с регистриране на пръстовия идентификатор. Това стана ясно при представянето на новата система за прием на пациенти. Първоначално ще се сканират точки от двата показалеца на здравно осигурения, но би могъл да се ползва и всеки един от останалите пръсти, поясниха експертите. Системата ще работи само с пръст на жив човек, но не и с отливки и други заместители, четем днес в "Стандарт". Когато се чекираме за първи път, трябва да изберем с кой от пръстите си да се регистрираме. Това е важно, защото когато пак опрем до болница, трябва да използваме същия. Ако сме забравили дали сме се отбелязали с палеца или показалеца, системата ще ни подсказва, като ни покаже с кой точно пръст трябва да пипнем устройството.  Новият начин за регистрация на пациенти първоначално ще се използва само при хоспитализация. На по-късен етап се очаква да бъде въведена и в извънболничната помощ. С пускането на новата система отпада чекирането с лични карти, с изключения на хора с ампутирани ръце. При спешни случаи пациентите първо ще се лекуват, а след това ще се мисли за регистрация, обясни главният експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в НЗОК Мартин Банков. От здравната каса обаче не пожелаха да коментират как ще се процедира с пациентите за планов прием и дали отказът им да се чекират с пръст ще води до отказ от лечение. Пациентите ще могат да бъдат информирани при постъпване в болница чрез специално мобилно приложение. Здравноосигурените ще могат да го използват по желание. Така ще могат да проследяват и контролират парите, които се харчат за здраве. Така например, ако пациент си е инсталирал приложението на смартфона, той ще получава съобщение при хоспитализация и изписване от болницата, след като се регистрира с пръст. Ще бъде информиран и за медицинската дейност, която е извършена на негово име и на каква стойност е тя. Например, ако сме оперирани от херния, ще имаме данни за номера на клиничната пътека и цената, която касата плаща за интервенцията. Ако има несъответствие, пациентът с будна съвест може да подава сигнал през специален бутон. Например, ако получим съобщение за операция, която не ни е извършена, можем да се оплачем. "Пръстовият идентификатор не е отпечатък. Когато поставите пръста на устройството, то не запаметява картинка, каквато е отпечатъкът, а се генерирал уникален код под формата на цифри. Тази система е изцяло съобразена със становищата на Комисията за защита на лични данни, което ние изисквахме още преди да започнем нейното разработване", увери Банков. До октомври болниците трябва да се оборудват за своя сметка с четците на пръсти, всеки от който струва 286.80 лева.
 
        ПОРЕДЕН НОВ СРОК ЗА РЕФОРМАТА В СИСТЕМАТА НА ТЕЛК
        Пореден нов срок за реформата в системата на ТЕЛК и инвалидните пенсии си постави кабинетът - измененията трябва да са приети до края на годината. Другата важна промяна в Кодекса за социално осигуряване е свързана с обявеното вече от министър Зорница Русинова намерение майките, които се върнат на работа в първата година от майчинството си, да получават и заплата, и половината от обезщетението от НОИ, съобщава "actualno.com". Тези промени в Кодекса за социално осигуряване заложи кабинетът при приемането вчера на законодателната си програма до края на 2016 г. Според нея за оставащите месеци до края на годината кабинетът трябва да одобри още 71 законопроекта. До декември кабинетът трябва да е одобрил тези промени в Кодекса за социално осигуряване, които произтичат от концепцията за създаването на две комисии - за определяне на степента на увреждането и втора, социална, която да решава какво може да работи човек с неговото увреждане. Това обясниха от социалното министерство. От концепцията, представена още в началото на годината, стана ясно, че работещите хора с увреждания ще получават инвалидна пенсия, която ще допълва доходите на човек до заплата, която е получавал преди увреждането. В момента министерствата на труда и на здравето пишат законодателните промени. Според КСО обаче те трябваше да са готови още в края на юни, допълва в. "Сега".  Според другата промяна, която подготвят от МТСП, майките, които се върнат на работа след третия месец от раждането, ще получават половината от обезщетението от НОИ. В момента, ако майката се върне на работа преди детето да стане на 1 годинка, НОИ й спира обезщетението. Ако го направи през втората година, се получава половината от нископлатеното майчинство или 170 лв. 
       
        СХЕМА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАСА Е РАЗКРИТА В ПЛЕВЕН
        След предварително разследване полицията е претърсила кабинетите в ДКЦ - 1. Поликлиниката е частна, след като общината е продала преди години сградата, пояснява "БНР". Схемата е свързана с използване на фалшиви и преправени документи. Използвани са като опция и лични данни на пациенти без тяхно знание. Предполагаемите щети на бюджета са около 500 000 лв. От поликлиниката са иззети амбулаторни листи, печат и лични данни на пациенти, отчети и описи към тях, медицински направления и отчетни книги. Извършени са претърсвания на две служебни лица, от които са иззети лаптопи и таблети. Полицията проверява дейността на ДКЦ-1 в Плевен за времето от първи октомври  2014 година до 30 юни 2015 година. Разследването се наблюдава от
прокурор.
 
        ВТОРИ СЛУЧАЙ НА ЗИКА В РУМЪНИЯ
        "Телеграф" информира за втори случай на зика в Румъния. "Министерството на здравеопазването в Румъния получи потвърждение за втори случай на заразяване с вируса зика. Опасната за бременни жени напаст е внесена от 10-годишно дете. Пациентът пребивава във Френска Гвиана, но е на гости в съседната ни страна при свои роднини. Според уебсайта на министерството хлапето е влязло в Румъния на 12 юли. Ден по-късно са започнали симптомите - повишена температура, обрив и мускулни болки. За щастие те утихнали за 24 часа. Пациентът е приет в специализирана болница за инфекциозни и тропически болести в Букурещ, като в началото на седмицата е изписан. Лабораторните изследвания са потвърдили наличието на вируса зика във вторник", пише изданието.