Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.07.2016)
 
        ПЕТИМА СЕ БОРЯТ ЗА ЕДНО МЯСТО ЗА МЕДСЕСТРА И АКУШЕРКА В ШУМЕН
        Кандидатстудентският изпит за прием във филиала на МУ - Варна в Шумен се провежда днес. Тестът по биология е върху материала, изучаван в осми, девети и десети клас в средното училище. Изпитът започна в 8 часа и е с продължителност три часа. В Шумен на изпита се явяват 55 момичета, още 150 души, които държат теста във Варна и филиалите в Сливен и Велико Търново, са посочили в документите си, че кандидатстват и за местата в Шумен, обясни зам.-директорката на Шуменския филиал Севджихан Еюбова, цитирана от "Topnovini.bg". Тя допълни, че кандидатите са от целия регион, както и от Разградска, Търговищка и Силистренска област. Местата са общо 40 държавна поръчка, разделени по 20 в двете специалности - медицинска сестра и акушерка. 800 лв. е годишната такса за обучението. И в двете специалности има и квоти за платено обучение - по 4 места, като таксата е 4265 лв. за година. Резултатите от днешния изпит ще излязат следващата седмица, когато ще бъде обявено и първото
класиране.
 
        128 000 ДУШИ СМЕНИЛИ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИЯ СИ ЛЕКАР ПРЕЗ ЮНИ
        Близо 128 000 души са сменили личния си лекар през отминалия юни, научаваме днес от "Телеграф". "Броят им е по-голям в сравнение със същия период през 2015, когато тази стъпка са предприели по-малко от 120 хил. здравноосигурени", информира вестникът и допълва: "Най-много недоволни от семейния медик са хората в София и Пловдив. Малко над 28 000 са били шута на джипито си в столицата и още над 13 000 под тепетата. На трето място е Варна с почти 11 500. Най-малко смени пък са направени в Смолян и Кърджали. Там нов избор са заявили съответно 1108 и 1278 жители, както и Видин с 1439." Понякога смяната се дължи на прекратен договор на медика с НЗОК, а друг път е провокирана от недоволството на пациента, отбелязва публикацията. "Най-честите оплаквания са за искане на пари под масата. В сайта на здравната каса, раздел "Въпроси и отговори" има десетки съобщения за неправомерно събирани такси. Опитите за рекетиране са най-вече за издаване на направление, болничен лист и всякаква медицинска документация. Други пък са свързани с потребителската такса, която някои джипита завишават по свое усмотрение", пише изданието. Според материала, множество въпроси към касата са зададени от бременни жени, на които са взимани между 5 и 25 лв. за различни услуги, макар те да са освободени от такси. "Немалко са и сигналите от майки, които също са бъркали в джоба си, за да плащат извинителни бележки или документи за удостоверяване, че хлапето им е здраво и може да бъде записано на градина", информира вестникът и продължава: "Друга група недоволстващи са любителите на алтернативната медицина и хомеопатията. В интернет има десетки теми на хора, търсещи препоръка за семеен лекар, който не изписва антибиотици и предпочита първо да опита с народна медицина. Именно сред тях попадат и майките, които са против задължителните имунизации и искат джипи, което само да дава бележки, че ваксините са поставени, без това да е така. И докато едни се жалват, че им искат пари, други са склонни да си плащат, стига личният медик да раздава щедро рецепти, болнични и направления."
 
        БЮДЖЕТИТЕ НА НЯКОИ БОЛНИЦИ СА НАМАЛЕНИ С ДО 22% С РЕШЕНИЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА ЗА ЮНИ И ЮЛИ
        "Труд" се спира на информацията за орязани болнични бюджети. "Бюджетите на някои болници са намалени с до 22% с решение на здравната каса за юни и юли, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред БНР. Освен това има неплатени средства за приети по спешност пациенти за първото шестмесечие, допълни още д-р Иван Маджаров, председател на Българската болнична асоциация", пише изданието и допълва: "Според Грозев проблемът с намалените финанси за болнична помощ за последните два месеца може да се реши, ако Надзорният съвет на здравната каса изпълни решението и преведе допълнително 134 млн. лева към болниците. "Аз се надявам, че ако надзорът осигури тези 134 милиона, най-вероятно такова намаление до края на годината няма да бъде осъществено", заяви той. Сега отново се лекуват пациенти, основно приети по спешност, без гаранция да бъдат остойностени, каза д-р Маджаров. Лимитирането на болничните дейности трябва да намери своето решение в съда и да отпадне, категоричен е Грозев", пише ежедневникът.
 
        ДО 2 Г. МНОГОПРОФИЛНАТА БОЛНИЦА "СВЕТА МАРИНА" В ПЛЕВЕН ЩЕ ЗАТВОРИ ЛЕЧЕБНИЯ ЦИКЪЛ ЗА ОНКОБОЛНИТЕ
        "24 часа" информира, че до 2 г. многопрофилната болница "Света Марина" в Плевен ще затвори лечебния цикъл за онкоболните - диагностика, операция, лъче- и химиотерапия. "Около 5 млн. лв. ще се вложат в изграждането на втори корпус, като 1-ият етап с модерното оборудване за диагностика ще бъде завършен през октомври. В определената като "най-умна" болница в Югоизточна Европа такси от социално слаби не се вземат, за 1 г. от откриването й помощ са получили 14 хил. пациенти, каза медицинският управител проф. Григор Горчев", четем в изданието.
 
        СПО В БЛАГОЕВГРАДСКАТА БОЛНИЦА ПОД ЗАПЛАХА ОТ САМОРАЗПРАВА
        Група разярени роми обсади тази нощ Спешното отделение на многопрофилната болница в Благоевград заради пациент в тежко състояние. Отделението беше блокирано от полиция - четири патрулки, три коли на СОТ и жива верига от полицаи се събра да охранява входа на болницата, съобщава "Dariknews.bg". Групата пристигнала към 23.15 ч., докарвайки пациент, за когото не пристигнала повикана от тях линейка. В 23.12 ч. е подаден сигнал за мъж на 55 години, който се задушава. Той имал сърдечни проблеми и поставени три стента. В 23.13 ч., тъкмо когато линейката тръгвала, отзовавайки се на повикването, пациентът е докаран до спешното отделение с лек автомобил от ромската махала. След него пристигнали още десетина коли с роми, които започнали да сипят заплахи. Към 1.40 ч. напрежението отново се засилило, след като станало ясно, че пациентът е починал. Ромите отново започнали да псуват и да се заканват, единствено засиленото полицейско присъствие предотвратило ексцесии.
 
        ДО ДНИ ЗАПОЧВА ПИЛОТЕН ПРОЕКТ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ИДЕНТИФИКАТОРА В 20 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
        От днес здравната каса започва тестово внедряване в реални условия на Регистрационна система за здравноосигурителни събития, позната като системата за пръстовия идентификатор, при изпълнителните на медицинска помощ в пет болници, научаваме от "Zdrave.net". Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.Четири от болниците са в София, а петата - в Русе. Става въпрос за столичните УМБАЛ "Света Анна", Първа МБАЛ, Първа САГБАЛ "Света София", Специализираната болница за активно лечение по онкология, както и МБАЛ - Русе. За целта консорциумът "Стемо - Гама Консулт", който спечели обществената поръчка за изработване на системата и устройствата за пръстов отпечатък, ще осигури безплатно до 3 броя устройства за генериране на Уникален идентификационен номер, информират от касата и уточняват, че тестът е работен и е предвиден в договора за изграждане на регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ. Припомняме, при приемането на идеята за регистрация с пръстов отпечатък бе решено устройствата да бъдат за сметка на лечебните и здравни заведения, в които те ще се използват. Петте болници няма да бъдат задължени да регистрират в новата система всеки пациент. Задачата ще е единствено да се проследи работата на системата в реални условия и да се изчистят непредвидени грешки, които ще възникнат по време на работа. Едновременно с работния тест, предвиден в договора, по решение на Надзорния съвет до дни ще започне и пилотен проект, който включва внедряването на системата в 20 болници, припомнят от НЗОК, като обещават повече подробности в утрешния ден.