Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.06.2016)
 
        МЕДСЕСТРИ В ОБЩИНА РОДОПИ НА ПРОТЕСТ ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПОВЕЧЕ ОТПУСК
        Медицински сестри от детските заведения и училищата на територията на община Родопи излизат на протест днес следобед пред сградата на общинската администрация. Те искат по-високи заплати и повече платен отпуск, информира "Dariknews.bg". Основните искания на медсестрите са платен годишен отпуск в размер на 38 дни, заплатите на работещите в бранша да достигнат 520 лева и да им бъдат отпускани средства за закупуване на работно облекло. За това те настояват от началото на годината. Кметът на общината Пламен Спасов пък излезе вчера с изявление по случая, като отбеляза, че в детските и учебни заведения в момента са ангажирани 35 медицински сестри, половината от които са в пенсионна възраст. "Средната брутна заплата при медицинските сестри е 643,96 лева, а не както твърдят - 496 лева", отбеляза кметът Спасов. Той припомни също, че в началото на първия му мандат е заварил неизплатени възнаграждения за 7 месеца назад, а сега плащанията се извършват регулярно всеки месец. Допълнително медицинските работници са стимулирани със 100 лева за Великден и са получили 13-та заплата миналата година. Освен това на всеки, който пътува, му се заплащат пътните до населеното място, в което работи, посочи той. По думите му, няма да бъде честно, ако работата на медицинска сестра, която се грижи за 4 деца, каквато е ситуацията в Храбрино, се сравнява с работата на нейна колежка в населени места като Първенец, Ягодово и Марково, където отговорност се носи за над 100 деца. Така той отговаря на исканията заплатите на медсестрите в общината да са толкова, колкото и в посочените общини. "Според Кодекса на труда платеният годишен отпуск е 20 дни, договаряме 8 дни допълнително. Другите 10 не разбирам за какво са, по принцип се дават за лоши условия на труд, но има списък на професиите, в които са изброени кой ги получава. Медицинските сестри не попадат в него", подчертаха от администрацията по повод настояването на синдикалисти за 38 дни платен годишен отпуск.
 
        ГЛАД ЗА КАДРИ ТРЕСЕ СТОЛИЧНАТА СПЕШНА ПОМОЩ
        "Телеграф" коментира "Глад за кадри тресе столичната Спешна помощ. Един от най-големите страхове на всеки човек в България е, че ако му стане нещо на улицата, е много възможно да си умре там, защото просто не се знае кога ще дойде линейката. Рядко обаче поглеждаме казуса от страна на лекарите, които, ако не се клонират, просто не могат да си свършат работата качествено и навреме. На смяна работят 30 екипа. Всъщност в столицата има нужда от 45, а по стандартите на ЕС екипите трябва да са 60. На фона на тази доста обезпокоителна статистика настъпват летните месеци, в които дори лекарите и медицинските сестри от Спешна помощ излизат в отпуска. Така в най-големите жеги, в които млади и стари припадат по улиците като зрели круши, екипите, които ще се отзовават на сигнали, ще са не повече от 25. Да кажем, че с лекото повишение в заплатите може и някога екипите да станат повече. Но има и друго - за медиците в Спешна помощ се сещаме единствено и само когато закъсняват или когато ги бият. Ако поне веднъж благодарим и на тях, че животът ни е спасен, мотивацията им да ни помагат ще скочи."
       
        РЕШЕНИЕТО НА КС ЗА ЗДРАВНАТА КАРТА
        Вчерашното решение на Конституционния съд по отношение на текстовете от ЗЛЗ, свързани със здравната карта, очаквано привлича медийното внимание. "Конституционният съд пусна националната здравна карта, подготвена от екипа на министър Петър Москов. Топюристите отказаха да отменят два текста от Закона за лечебните заведения, чието заличаване щеше да обезсмисли здравната карта", пише днес "24 часа". "57 депутати от опозицията атакуваха правото на  равноосигурителната каса да избира партньорите си спрямо потребностите, установени в картата, и да сключва договори с болници по критерии, определени от МС. Другият оспорен текст задължава нови инвеститори или болници, планиращи нови дейности, да искат разрешение от здравното министерство, което ще преценява според здравната карта", припомня изданието и информира: "Съдиите изтъкват, че здравето на хората е публично благо. Те отхвърлят твърденията на опозиционните депутати, че с въпросните промени се ограничава правото на свободна стопанска инициатива. "Свободният пазар не е в състояние сам да разреши противоречията между интересите на изпълнителите на медицински дейности и държавата, която е длъжна да провежда национална здравна политика с ограничен публичен финансов ресурс. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението и разходването на наличните средства в провеждането на здравната политика", пише в решението." Ежедневникът съобщава още, че конституционните съдии са категорични, че икономическата свобода не е абсолютна и отстъпва пред необходимостта да се осигури приоритетната цел в здравеопазването - гарантиране на живота и закрила на здравето на гражданите. "Държавната интервенция тук е не само конституционно търпима, тя е обществено потребна и социално оправдана от легитимната цел на закона. Освен това предвидената в закона възможност за държавна намеса е ограничена във времето и пространството - националната здравна карта може да се актуализира и не създава ограничения за инвестиции в областите, в които потребностите от здравни услуги не са задоволени", мотивират се съдиите, допълва вестникът.
 
        МЗ ЩЕ ПЛАЩА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ
        Здравният министър Петър Москов подписа днес заповед за утвърждаване на Методика за субсидиране на лечебните заведения. Това на практика означава, че за първи път Министерството на здравеопазването ще заплаща на лечебните заведения закупените медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт, научаваме от "Dariknews.bg". Условията, на които трябва да отговарят болниците, за да получат финансиране са: да имат структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност; да имат спешно отделение и отделение по рехабилитация. На тези критерии в момента отговарят четири лечебни заведения в страната, с които здравното ведомство ще сключи договор. Това са УМБАЛ "Св. Анна", УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив и УМБАЛ "Св. Марина"-Варна. Очакваните резултати от приложението на методиката са намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот, информират от здравното министерство. Друга важна промяна е осигуряването на възможност за доплащане на стойността на медицинските изделия (койлове) за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. В момента НЗОК заплаща за тези изделия до 10 000 лв. При отделни пациенти с големи или множествени аневризми или малформации обаче, стойността на медицинските изделия може да достигне до 20 000-30 000 лв., които до момента следваше да бъдат доплащани от пациентите. Сега това се поема от Министерството на здравеопазването по определен в методиката ред.
 
        МУ-ПЛОВДИВ ПЪРВЕНЕЦ СРЕД ВИСШИТЕ МЕДИЦИНСКИ УЧИЛИЩА ПО СПЕЧЕЛЕНИ ПРОЕКТИ ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+
        Медицински университет - Пловдив e първенец сред висшите медицински училища в България по спечелени проекти по програма Еразъм+ за академичен обмен извън Европейския съюз за периода 2014 - 2020 година, сочи справката от последния месец. За това се похвалиха от висшето учебно заведение. МУ-Пловдив следва политика на разнообразяване и задълбочаване на академичните си контакти в световен мащаб. Основните цели, определящи участието на университета в обмена по програма "Еразъм+", са осъществяване на студентски обмен, подобряване на капацитета на преподавателите и администрацията, развитие на нови проекти и изграждане на международни екипи, четем в "Zdrave.net". Всички подадени от МУ - Пловдив проекти по програма "Еразъм+" бяха одобрени за финансиране от независимите оценители от Брюксел за високо качество. Два проекта с партниращи държави извън ЕС получиха финансиране. Те са с Израел и с Колумбия за учебната 2016/2017 на обща стойност 45 000 евро. Медицинският университет в Пловдив планира обмен с Еврейския университет в Йерусалим в сферата на клетъчно-стволовата трансплантация и имунотерапията на рака, както и на денталните лазерни академии. Този университет е един от водещите в Израел и света в научните проучвания в областта на медицинската генетика, рака и имунотерапията, инфекциозните болести, медицинската невробиология и общественото здравеопазване. Медицинският център в Адаса има годишен бюджет от 30 млн. евро за научни дейности и Нобелови лауреати сред изследователите си.