Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.06.2016)
 
        ЕКСПЕРТИТЕ ЩЕ РЕШАТ ДАЛИ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПЛАТИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА, ИЛИ НЕ
        Важен ден за лечението на десетки деца в чужбина и у нас. Общественият съвет към Фонда за лечение на деца ще заседава по документите на 63 малки пациенти, информира "Нова ТВ". Експертите ще решат дали държавата ще плати лечението на децата, или не. Миналата седмица срещата беше отложена. Според ръководството на фонда нямало кворум, въпреки че някои членове на обществения съвет твърдяха обратното. Това беше и поредното разногласие между двете страни след показните арести в края на април. Оттогава има постоянни съмнения, че документите на болните деца се бавят. Според здравните власти обаче проблем няма и фондът функционира по-добре от преди.
 
        МИНИСТЪР МОСКОВ ПАК ОБЕЩА ФОНДЪТ ЗА ДЕЦА ДА Е СУПЕР БЪРЗ
        На фона на постоянно растящия брой забавени молби във фонда за лечение на деца здравният министър Петър Москов пак обеща, че структурата ще заработи плавно и бързо. Вече има проект за нов устройствен правилник на фонда, ще се прави и деловодна система и когато те влязат в сила, времето за получаване на експертно становище по всеки постъпил случай да бъде сведено до 10 дни, обеща Москов пред "БНТ". "Досега в този фонд нямаше деловодство. Т.е. в момента, когато постъпва искане за определено дете, то не влиза в деловодна система, в която да има ясна проследимост за това какво се случва след постъпването на искането. Има преписки, постъпили през ноември 2015 г. и все още не са получили своето експертно становище", обяви министърът. Целта според него е да има ясна информационна система, в която всеки родител да може да проследи документацията на неговото дете. "Това е ангажимент, който след приемането на устройствения правилник и аз, и директорът на фонда ще поемем и ще отговаряме съответно политически за него", увери Москов. Само преди седмица се оказа, че 190 деца чакат експертно становище от фонда за това дали са подходящи за финансиране. По-голямата част от молбите са натрупани след арестите на предишните служители на фонда, отделно се бавят решенията за финансиране на вече одобрени от експертите 30 деца. Въпреки липсата на деловодна система в последните години не е имало оплаквания от родители или неправителствени организации. Миналата година фармацевтичните компании са върнали като задължителна отстъпка в бюджета на НЗОК 45 млн., а тази година сумите, които със сигурност ще бъдат върнати, са около 70 млн. лв., прогнозира Москов. Касата още през май преполови бюджета си за лекарства и дори отстъпките да са за 70 млн. лв., парите пак няма да стигнат според последните данни на НЗОК.
Министърът призна, че планираната централизирана обществена поръчка за медикаменти за болниците се е забавила, тъй като трябвало да бъдат изчистени много неуредици преди обявяването й. Очакването е с обща поръчка от МЗ да се постигнат по-ниски цени за лекарствата, които се ползват в лечебните заведения. Затова подобен централен търг се предвижда и за медицинските консумативи и изделия, където цените са още по-изкривени и понякога са много по-високи, отколкото в Германия и Франция. "Има малко или повече публични организации, които твърдят, че вследствие на действията, които е предприело мнозинството през законови актове и правителството през нормативни актове, в последната година са нарушени търговски интереси и са спечелени за публичните интереси и интересите на данъкоплатците над 250 млн. лв. Това са много пари и да кажем, че вероятно наистина не е безопасно, но има една приказка за мечките и гората", похвали се Москов.
 
       ОБЩО 400 МЛН. ЛВ. СА ПРИХОДИТЕ ОТ ДДС НА ЛЕКАРСТВАТА
        "Общо 400 млн. лв. са приходите в хазната от ДДС на лекарствата само за изминалата година. От тях обаче 250 млн. лв. са били за сметка на хората, а останалите са покрити от касата със събраните пари от здравни вноски", пише днес "Телеграф". "Така на практика излиза, че българският гражданин плаща ДДС върху собствените си здравни вноски. Ето защо аз подкрепям идеята за освобождаване на лекарствата от данък добавена стойност или поне на тези, които се покриват от НЗОК", заяви омбудсманът Мая Манолова по време на кръгла маса, организирана от Института за стратегии и анализи. Манолова акцентира, че доплащането за лекарства от страна на пациентите в България е по-високо от това в европейските държави, а хората у нас вадят от джоба си над 50% от всички разходи в здравеопазването. Всички участници в дискусията, сред които пациентски организации, представители на фармацевтичната индустрия и депутати, се обединиха около идеята, че трябва да се намери решение, което или да освободи лекарствата от ДДС, или да бъде въведена дифенцирана ставка", допълва ежедневникът.
       
        ДИМИТЪР ЕВЛОГИЕВ ОТ ИАМО ВЛИЗА В НАДЗОРА НА НЗОК
        Правителството смени представителя на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, научаваме от "Zdrave.net". По негова молба е от състава е освободен заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. За представител на държавата е определен главният секретар на Изпълнителната агенция "Медицински одит" Димитър Евлогиев, информират от правителствената пресслужба. Евлогиев е юрист по образование и има квалификация по здравен мениджмънт. Професионалният му опит е свързан с работа в РЗОК - Пазарджик като главен юрисконсулт. Бил е главен юрисконсулт в НЗОК, има юридически опит и в МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД. Припомняме, зам.-здравният министър Ваньо Шарков оглави борда на директорите на МБАЛ Бургас и трябваше да освободи поста си като надзорник, за да не е в конфликт на интереси. От здравното министерство информираха, че той е подал молба за освобождаване от НС на касата на 2-ри юни.
 
        ПРОДАВАТ СГРАДАТА НА ТУБДИСПАНСЕРА ВЪВ ВАРНА ЗАРАДИ ДЪЛГОВЕ
        Сградата на диспансера за белодробни болести във Варна е пусната за публична продажба от частен съдебен изпълнител. Причината са неразплатени задължения на здравното заведение, съобщава "Dariknews.bg". Изпълнителното дело е образувано заради дълг в размер на 161 172 лв. към фирма доставчик на храна. Сградата на Тубдиспансера със 729 кв. м. застроена площ е обявена за публична продан с първоначална цена 528 975 лева. Общинският съвет като принципал да предприеме необходимите правни действия по спиране на продажбата на сградата, се настоява в писмо на управителя на Белодробната болница доц. Христо Ганчев. Молбата му ще бъда разгледана на днешното заседание на финансовата комисия към местния парламент, което започва в 13,00 часа, уточнява още "Zdrave.net". Общината за пореден път ще спасява затъналия в дългове Тубдиспансер. В началото на годината на лечебното заведение бяха отпуснати 170 000 лв., с които бяха покрити част от борчовете и спрян обявеният търг за продажба на сградата.    
  
        ОТКРИХА РЕМОНТИРАНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ПО ПАТОЛОГИЧНА БРЕМЕННОСТНА І САГБАЛ "СВ. СОФИЯ"
        180 000 лв. струва ремонтът на Отделението по патологична бременност на І САГБАЛ "Св. София", като парите са изцяло от бюджета на Столична община. Ремонтираното отделение беше открито от столичния кмет Йорданка Фандъков, която каза, че до този момент за лечебното заведение са дадени над 2 млн. лв. Извършен е ремонт на цялата електрическа и ВиК инсталация, подменена е вътрешната дограма, положена е антибактериална настилка. Сега със средства на Столична община се ремонтира и Детско неонатологично отделение, чийто ремонт се очаква да завърши през септември. Предвижда се и закупуване на апаратура за около 300 000 лв.
 
       ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Труд" коментира, че повечето диагностично-консултативни центрове в София са приключили на печалба за миналата година - 15 от общо 22. "Останалите 7 са на загуба, показва доклад за балансовите отчети на общинските дружества, който ще бъде гласуван утре от Столичния общински съвет", уточнява изданието. "На печалба са голяма част от общинските дружества. Резултатите при лечебните заведения са различни. Като цяло няма изненади", обяснил пред "Труд" зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.
        "Новинар" се спира на казаното от министър Москов по отношение на сигналите, че Спешна помощ не кара пациентите до най-близкото лечебно заведение. "Започват ударни проверки на линейките на Спешна помощ в цялата страна. Акцията е по повод сигналите, че болници плащат на водачите на медицинските коли, за да им карат пациенти с нужди от специални консумативи, вместо да откарат нуждаещия се до най-близкото лечебно заведение, за да получат необходимата здравна грижа. Именно за тази цел се извършва подробна проверка на подобни сигнали, уточни пред БНТ здравният министър Петър Москов", четем във вестника. "По думите му вече е съставена комисия, която ще се заеме със сигналите. Тя се оглавява от заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, а при проверката ще се вземат под внимание GPS системите в линейките, които ще бъдат обстойно прегледани. Самият доклад ще бъде публично оповестен след приключване на проверките. Онези директори на спешни центрове в страната, при които има нарушения, но не са взели мерки, ще бъдат санкционирани, обеща Москов", пише изданието.