Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.06.2016)
 
        КАСАТА ПЛАЩА ПОВЕЧЕ СТАВИ, ОТКОЛКОТО СЛУЧАИ ПО ПЪТЕКАТА, ПО КОЯТО СЕ ОТЧИТАТ
        За поредна година бюджетът на здравната каса върви към дефицит, а основните преразходи са в перата за болници и лекарства. Понастоящем парите за медикаментите за домашно лечение и онкопрепаратите в болничната помощ дори са станали първостепенният проблем за бюджета, споделя пред членовете на надзорния съвет на НЗОК председателят му Кирил Ананиев, става ясно от стенограма на заседанието.
"До този момент сме на 45% от изпълнението на плана за лекарствата", казва Ананиев, цитирайки данните за изпълнението на бюджета към края на април. Оказва се, че касата плаща месечно по 100 милиона за лекарствата за домашно лечение и 29 милиона в злокачествените заболявания, допълва още "Сега". Бюджетът по първото перо за цялата година е 750 млн. лв., а за препаратите за рак - 210 млн. лв. От миналата година производителите на лекарства са длъжни да дават отстъпки на касата, но за 2016 г. са договорени 45 млн. лв., които няма да решат въпроса с дефицита. Според шефа на бюджетната дирекция на касата Ганка Аврамова "оттук нататък трябва да се предприемат мерки по отношение на контрола". Ананиев пък смята, че "годината ще приключи, като прехвърлим един месец от плащанията за лекарства към следващата година", въпреки че според сегашните сметки парите няма да стигнат за покриване на разходите за 2 месеца. "Помислете дали не трябва да пренасочим от резерва повече средства за болнична помощ. Така ще ги накараме тези приятели, имам предвид лекарствата, малко да се стегнат и малко повече дисциплина", размишлява Ананиев. Касата разполага с резерв всяка година и обикновено той отива именно за дефицита при лекарствата и болниците. Откакто касата пое медикаментите за онкология, разходите по това перо нараснаха двойно за три години. При пътеките за химиотерапия освен това няма лимити за разлика от останалите дейности в болниците. При препаратите за домашно лечение разходите също ежегодно растат, основно за нови иновативни лекарства, в ревматологията за т.нар. биологично лечение, за диабет, множествена склероза и редки болести. В средата на миналата година надзорният съвет също предупреди за очертаващ се дефицит от 200 млн. лв., но в крайна сметка с контрол и събиране на повече здравни вноски от заложеното НЗОК се вмести в бюджета си и не се стигна до актуализация. Очаква се и 7-8 милиона лв. преразход в медицинските изделия. Оказва се например, че касата е платила 3204 стави за 4 месеца, по клинична пътека за алупластика на тазобедрена или коленна става. По пътеката обаче са отчетени 2958 операции, т.е. 206 операции по-малко, отколкото платени стави. 
 
        ТУБДИСПАНСЕРЪТ, КОЙТО Е ЧАСТ ОТ ВАРНЕНСКАТА БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА, Е ОБЯВЕН ЗА ПУБЛИЧНА ПРОДАН
        "Труд" информира за продажба на болница заради дългове. "Тубдиспансерът, който е част от варненската белодробна болница, е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител заради дълг от 161 172 лв. Началната цена за имота с площ 729 кв. м е 530 000 лв. През януари за диспансера пак бе обявен търг, но тогава наддаването трябваше да тръгне от 800 000 лв. То така и не се състоя, защото общинският съвет гласува да даде 170 000 лв., с които бяха покрити част от борчовете на здравното заведение към доставчик на храна", пише вестникът и добавя: "Сега същата фирма и НАП си търсят вземания чрез съдия изпълнител. Поради това сметките на болницата стоят запорирани, а работещите в нея от месеци вземат само аванси. Напуснали медици също влизат в листата на кредиторите и съдят болницата за неполучени възнаграждения." "Причината за хроничната финансова криза е недофинансирането, категоричен е доц. Христо Ганчев, управител на болницата. Годишно тя получава 300 000 лв. от здравното министерство за лечението на болни от Североизточна България, а реално разходите й са около 1 млн. лв., твърди доц. Ганчев. Сега той моли общинския съвет за нова финансова инжекция, с която пак да се спаси сградата на диспансера от продажба. Решение за това ще вземат във вторник членовете на комисията по финанси в местния парламент", съобщава още ежедневникът.
 
        МБАЛ БУРГАС СЕ ВКЛЮЧИ В ГОДИШНАТА СРЕЩА НА ПАЦИЕНТИТЕ НА ХЕМОДИАЛИЗА
        За втора поредна година МБАЛ Бургас подпомогна годишната среща на пациентите на хемодиализа в Бургаска област. Тя се проведе вчера, в неделя, край село Младежко, Община Малко Търново, информират от лечебното заведение. Срещата е инициатива на пациентската организация "Здравец", която обединява пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализирани. Част от участниците пристигнаха с коли на МБАЛ Бургас, осигурени с разрешение на ръководството на болницата, съобщава "Zdrave.net". Това се случва по молба на началника на отделението по хемодиализа д-р Петя Купенова. Тук познават всеки пациент, защото хората идват на хемодиализа през ден, в продължение на години. Отделението поддържа много добри отношения с пациентската организация и се стреми да решава заедно с нея всеки възникнал въпрос. "И ние бяхме поканени да участваме в срещата, а пациентите са благодарни, че болницата подпомага транспорта и предоставя своите коли в неделен ден, който е почивен за шофьорите", сподели д-р Купенова. Тя е на мнение, че всички пациентски форуми са много полезни, защото хората се чувстват насърчени и окуражени в ежедневната битка с болестта. Около 190 са пациентите на хемодиализа в Бургаска област. Ръководството на болницата полага всички усилия, за да се чувстват те комфортно. Предстои ремонт на отделението, както и покупка на още един микробус и пет нови апарата за хемодиализа.
 
        РЕПОРТЕРЪТ РАЗКРИ КАК БОЛНИЦИ ПЛАЩАТ, ЗА ДА ИМ КАРАТ ОПРЕДЕЛЕН ТИП БОЛНИ
        Един служител на Спешна помощ в София е наказан след предаването "Разследване" по "Нова ТВ", което показа брутална търговия с пациенти. Репортерът разказа няколко случая, в които на пациенти е предложено да бъдат откарани, или директно са откарвани в болници, които не са най-близките, както е по наредба. "Линейките водят пациентите в определени болници. Плаща се 100 лева и това е публична тайна", заяви проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". "Ръководството на ЦСМП не толерира подобни дейности", заяви в друго предаване зам.-директорът д-р Светла Богданова. Относно случаят, при който пациентка от квартал "Хаджи Димитър" е закарана чак в болница "Витоша", при условие, че ИСУЛ е много пъти по-близо, д-р Богданова заяви "Колегата, който е направил това нещо, е наказан. Получава доста тежко наказание - предупреждение за уволнение". По думите ? от миналата година досега има 9 наказани лекари, които са си позволили да не карат пациента до най-близкото лечебно заведение.

        35 МЛАДИ ХОРА ЩЕ СЕ ОБУЧАТ И ЩЕ РАБОТЯТ КАТО ПАРАМЕДИЦИ В КЪРДЖАЛИЙСКО
        Проект на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали ще осигури работа на 35 млади хора от областта. Те ще бъдат обучени за парамедици трето ниво и ще бъдат наети на работа за половин година във филиалите на ЦСМП в Кърджалийско. Те ще бъдат едни от първите парамедици в страната. При отпускане на щатове от Министерството на здравеопазването, те ще могат да продължат работата си в Спешната помощ. Това съобщи пред медиите директорът на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков, цитиран от "haskovo.net". Д-р Митков обяви началото на информационната кампания по проект "Активни на пазара на труда". Целта е да се намерят 70 младежи до 29 години, живеещи на територията на областта, които да се върнат в училище или да си намерят работа. На 35 от младежите, които отговарят на условията на програмата, ще бъде предложено безплатно обучение за професията парамедик (трета степен) и стипендия за времето на обучението. Самото обучение ще започне на 15 септември и ще продължи от 7 до 8 месеца. То ще се осъществи от лицензиран център в Кърджали. Младите хора от областния център ще получават по 10 лева за всеки присъствен ден, а тези от областта - по 15 лева. След завършването на обучението 30 от парамедиците ще бъдат разпределени по филиалите на ЦСМП, както и в Кърджали. Петима ще бъдат ангажирани в Спешното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.
 
        АНГЕЛ КУНЧЕВ: ВИРУСЪТ ЗИКА НЯМА ДА НИ ПОДМИНЕ
        Вероятно внос на вируса зика ще има и у нас, след като има 750 случая на заразени в Европа. Това обяви в предаването "Тази сутрин" главният епидемиолог на държавата д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че в 80% от случаите на зараза със зика болният няма да разбере, защото той протича като лек грип. Опасен е обаче за бременните жени, особено в началния етап на бременността. Относно летните вируси Кунчев препоръча да се спазва добра лична хигиена, както и хората да внимават, когато купуват храна от улицата. Той отчете, че тази година има повече кърлежи и комари у нас заради влажната пролет и има ръст на лаймска болест и марсилска треска. Препоръката е да се използват репеленти и дълги ръкави при разходки сред природата.